Placki ziemniaczane z piekarnika

Z dodatkiem gulaszu, sosu grzybowego, łososia, śmietany – placki ziemniaczane smakują doskonale w każdym połączeniu. By zmniejszyć znacznie kaloryczność całej potrawy warto je upiec w piekarniku.

Składniki na 2 porcje

  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy

Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach (odciśnij dokładnie z nadmiaru wody na sicie lub za pomocą gazy). Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj jajko, mąkę, przyprawy i dobrze wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj delikatnie olejem przy pomocy pędzelka. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką i formuj placki. Piecz w temp. 190 ºC przez 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • wartość energetyczna – 236 kcal
  • białko – 8 g
  • tłuszcze – 5 g
  • węglowodany – 45 g
4.1 7 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
3 lat temu

Zawsze mi się wydawało, że placki z piekarnika nie mogą być chrupiące… a te wyglądają lepiej niż moje z patelni 😛 Przepis do wypróbowania!

Renata
Renata
3 lat temu

Dzień Dobry a ziemniaki można przepuścić przez sokowirówkę i wtedy nie trzeba nic odciskać?