Z dodatkiem gulaszu, sosu grzybowego, łososia, śmietany – placki ziemniaczane smakują doskonale w każdym połączeniu. By zmniejszyć znacznie kaloryczność całej potrawy warto je upiec w piekarniku.

Składniki na 2 porcje
- 500 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach (odciśnij dokładnie z nadmiaru wody na sicie lub za pomocą gazy). Czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj jajko, mąkę, przyprawy i dobrze wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj delikatnie olejem przy pomocy pędzelka. Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką i formuj placki. Piecz w temp. 190 ºC przez 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
- wartość energetyczna – 236 kcal
- białko – 8 g
- tłuszcze – 5 g
- węglowodany – 45 g
Zawsze mi się wydawało, że placki z piekarnika nie mogą być chrupiące… a te wyglądają lepiej niż moje z patelni 😛 Przepis do wypróbowania!
Też tak dawniej myślałam, ale jednak okazuje się, że mogą być dużo bardziej chrupiące 😉 Pozdrawiam!
Dzień Dobry a ziemniaki można przepuścić przez sokowirówkę i wtedy nie trzeba nic odciskać?
Dzień dobry 🙂 Jak najbardziej! Niestety osobiście jej nie posiadam, ale to bardzo dobry patent. Sprawdza się u wielu osób.