Brownie z białej fasoli bez dodatku mąki i cukru, o sporej zawartości białka poleca się amatorom deserów czekoladowych.
Składniki na 1 małą keksówkę:
- 1 duża puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 2 jajka
- 2 banany
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 – 100 g erytrolu (opcjonalnie, ilość wg upodobań – nie zmieni kaloryczności)
- do podania: mus z malin (opcjonalnie, 200 g świeżych lub mrożonych owoców podgrzać przez 5 minut) lub polewa czekoladowa (gorzka czekolada min. 70 % kakao rozpuszczona z 50 ml mleka)
Fasolę przepłukać i odcedzić na sicie. Przesypać do miseczki, dodać jajka, banany, olej, proszek do pieczenia, kakao oraz erytrol (jeśli używamy). Wszystkie składniki dokładnie! zmiksować, najlepiej przy pomocy blendera. Powstałą masę przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180 ºC przez około 40 minut. Pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem można polać musem z malin lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Wartość odżywcza całości (bez polewy i musu):
- wartość energetyczna – 901 kcal
- białko – 36,4 g
- tłuszcze – 37,9 g
- węglowodany – 100,4 g
Czy mogę pominąć banany? Lub czym je zastąpić?
Szczerze mówiąc nie próbowałam robić tego ciasta bez bananów, ale uważam, że warto eksperymentować w kuchni, więc ja bym upiekła w innej wersji i zobaczyła, co z tego wyjdzie 🙂 Proszę, daj tylko znać jak smakowało i czy ciasto się było zbyt kruche.