Miały być ciastka pełnoziarniste z orzechami, sezamem, pestkami słonecznika i dyni, ale w szafce znalazły się tylko płatki owsiane i wiórki kokosowe, a pogoda zdecydowanie nie sprzyja wyjściu do sklepu 😉 Koniec końców powstały pyszne ciastka ze śliwkami, posypane… cukrem pudrem – istne szaleństwo!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 – 4 łyżki płynnego miodu
- 8 – 10 śliwek
- cukier puder (można zmielić cukier trzcinowy)
Na stolnicy wymieszaj mąkę, płatki i wiórki kokosowe. Dodaj jogurt i miód, zagnieć ciasto (w razie czego dolej wody) i włóż do lodówki na około 20 minut. W tym czasie przekrój śliwki na pół i wypestkuj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wykrawaj kółka szklanką do whiskey. Połóż połówkę śliwki na jednym “kółku”, przykryj drugim i dobrze zaciśnij boki. Ciastka ułóż w formie do pieczenia tak, aby śliwki miały brzuszek odwrócony na dół – sok nie będzie się wylewał. Nagrzej piekarnik do 160 ºC i piecz przez 30 – 40 minut. Posyp cukrem pudrem (opcjonalnie).
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 230,9 kcal
- białko – 5,6 g
- tłuszcze – 7,8 g
- węglowodany – 39,9 g
brzmi apetycznie 😀 I fajna forma ciastek 🙂