Jabłka, miód, cynamon, płatki owsiane… brzmi prawie jak wstęp do przepisu na owsiankę, ale nie tym razem. Sycące i pełne błonnika ciasto czekoladowe wysuwa się dziś na pierwszy plan.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki dowolnego rodzaju
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka + 1 łyżka cukru/ksylitolu/erytrolu
- 4 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 700 g jabłek
- cynamon
Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z łyżką miodu i cynamonu. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i zmiksuj na gładki krem. Następnie wsypuj partiami suche składniki (mąkę, kakao, proszek) i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj płatki oraz łyżkę miodu, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm, wysyp jabłka i piecz w temp. 170 °C przez około 30 – 40 minut. Gotowe ciasto polej 2 łyżkami miodu, posyp cynamonem.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 126,2 kcal
- białko – 4,6 g
- tłuszcze – 2,4 g
- węglowodany – 24,6 g
Wygląda pysznie, chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby udusić wcześniej jabłka, bo wydają się trochę suche. Poeksperymentuję z twoim przepisem 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Jabłka tak wyglądają, bo zostały wcześniej obtoczone w cynamonie 🙂 I jak najbardziej można je wcześniej uprażyć, wszystko wg upodobań. Pozdrawiam 🙂
Wydaje się proste, zapisuję 😀