Kawałek ciasta w wielkanocnym koszyczku symbolizuje umiejętności i doskonałości. Zgodnie z tradycją powinien się w nim znaleźć domowy wypiek, a najlepiej babka.
Składniki:
- 250 g mąki dowolnego rodzaju (może być bezglutenowa)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki ulubionego słodzidła (cukru, ksylitolu, erytrolu lub miodu)
- 4 spore marchewki
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie: gorzka czekolada o zaw. kakao min. 70%
Wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i słodzidło). W osobnym naczyniu umieść mleko, olej, jajko oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Suche składniki przesyp do mokrych i delikatnie mieszamy. Całość przelej do formy na babkę, piecz w temp. 180 ºC przez ok. 40 minut. Po ostudzeniu polej stopioną czekoladą.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g: (bez dodatku czekolady)
- Wartość energetyczna: 137 kcal
- Białko: 4,1 g
- Tłuszcze: 2,3 g
- Węglowodany: 26,3 g
Obłędna. Smakowała całej rodzinie.