Indyk z mozzarellą i pomidorami, ziemniaczki młode, sałatka wiosenna

Indyk z mozzarellą i pomidorami

Indyk Caprese z piekarnika, czyli prosty obiad we włoskim stylu.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z indyka
  • 2 średnie pomidory
  • 1 kulka mozzarelli light
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypiorek/bazylia/tymianek

Mięso oczyść, podziel na 4 części, natrzyj oliwą. Każdą część natnij pod ukosem w kilku miejscach i włóż do niej pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidora. Posyp solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 ºC przez około 30 minut bez przykrycia. Udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie młode ziemniaczki i surówka z wiosennych warzyw).

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • wartość energetyczna – 196,5 kcal
  • białko – 25,9 g
  • tłuszcze – 8,7 g
  • węglowodany – 4,1 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments