Indyk Caprese z piekarnika, czyli prosty obiad we włoskim stylu.
Składniki na 4 porcje:
- 2 pojedyncze filety z indyka
- 2 średnie pomidory
- 1 kulka mozzarelli light
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- szczypiorek/bazylia/tymianek
Mięso oczyść, podziel na 4 części, natrzyj oliwą. Każdą część natnij pod ukosem w kilku miejscach i włóż do niej pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidora. Posyp solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 ºC przez około 30 minut bez przykrycia. Udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z ulubionymi dodatkami (u mnie młode ziemniaczki i surówka z wiosennych warzyw).
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- wartość energetyczna – 196,5 kcal
- białko – 25,9 g
- tłuszcze – 8,7 g
- węglowodany – 4,1 g