Sezon na śliwki trwa. W związku z tym szkoda, żeby się zmarnowały, prawda? Poniżej przepis na omlet czekoladowy ze śliwkami z dodatkiem… podsmażonych śliwek.
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 płaska łyżka kakao naturalnego
- 1 łyżka miodu lub innego słodzidła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 śliwki
- szczypta cynamonu
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miodem, dodać olej, mąkę i kakao i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać 2 pokrojone śliwki oraz pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstałą masę przelać na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, przykryć i smażyć przez około 5 minut do ścięcia masy. Podawać z podsmażonymi wcześniej śliwkami (śliwki przekroić na pół, podsmażyć na patelni, aż będą miękkie), posypać cynamonem.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 448 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 54 g
Wszystko, co czekoladowe z reguły musi być dobre <3
Jestem tego samego zdania!