Omlet czekoladowy ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa. W związku z tym szkoda, żeby się zmarnowały, prawda? Poniżej przepis na omlet czekoladowy ze śliwkami z dodatkiem… podsmażonych śliwek.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 płaska łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 śliwki
  • szczypta cynamonu

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z miodem, dodać olej, mąkę i kakao i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać 2 pokrojone śliwki oraz pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstałą masę przelać na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, przykryć i smażyć przez około 5 minut do ścięcia masy. Podawać z podsmażonymi wcześniej śliwkami (śliwki przekroić na pół, podsmażyć na patelni, aż będą miękkie), posypać cynamonem.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 448 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 54 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
5 lat temu

Wszystko, co czekoladowe z reguły musi być dobre <3