Zupy krem stają się coraz bardziej popularne. Dawniej takich “papek” używano jedynie przy rozszerzaniu diety niemowląt, dziś można je spotkać nawet w najlepszych restauracjach.
KREM PAPRYKOWY
Składniki:
- 1 kg papryki
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1 szkl. wywaru z włoszczyzny
- 500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Następnie dodaj wydrążoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez 5 minut, zalej bulionem i gotuj przez 10 minut. Odstaw zupę z ognia, dodaj jogurt lub maślankę i zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
KREM Z SOCZEWICY
- 1 szkl. lub 1 puszka soczewicy
- 6 ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chili
- szczypta oregano
- sól morska
- pieprz
Soczewicę zalej wodą i mocz przez całą noc lub zalej wrzątkiem i mocz przez 2 godziny. Następnie odlej wodę i dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler oraz posiekany czosnek. Warzywa zalej wodą w ilości, która jedynie je przykryje i gotuj do miękkości. Po tym czasie zblenduj całość na krem, dodaj przyprawy i oliwę.
KREM BROKUŁOWO-SZPINAKOWY
Składniki:
- 1,5 l wody
- 1 brokuł
- 100 g liści szpinaku
- 4 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 150 ml jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 3 łyżkach oliwy. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i podsmaż przez 2 minuty. Po tym czasie zalej warzywa wodą, wsyp kaszę jaglaną i podgotuj przez 15 minut. W tym czasie przygotuj brokuła – podziel na różyczki i pokrój łodygi. Następnie wrzuć do wywaru łodygi, a po 5 minutach różyczki. Całość gotuj przez 5 minut. Odstaw zupę z ognia, dodaj opłukany szpinak i jogurt, zblenduj na gładki krem, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i oliwę.
KREM CEBULOWY
Składniki:
- 1,5 l wody
- 600 g cebuli
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 liść laurowy
- 6 szt. ziela angielskiego
- 100 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- natka pietruszki (do podania)
- sól morska
- pieprz
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oliwie – staraj się nie przypalić, bo inaczej zupa będzie gorzka. Dodaj do niej pokrojone w kostkę ziemniaki i zalej 1,5 l wody. Dosyp przyprawy i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, dodaj jogurt lub maślankę i zblenduj na krem. Dekoruj natką pietruszki.
KREM POMIDOROWY
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść listków świeżej bazylii
- papryka słodka
- sól morska
- pieprz
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa zblenduj razem z suszonymi pomidorami (wraz z 2 łyżkami oleju) oraz listkami bazylii. Dopraw do smaku.
Smacznego!
Zupa nr 2 jest z soczewicy czy ciecierzycy?
Może być z zarówno z soczewicy jak i z ciecierzycy. Można też wybrać zupełnie inne nasiona roślin strączkowych. Wszystko według upodobań 🙂
Ciężko się zdecydować 😀