Błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, … – a to wszystko w chrupiących ciasteczkach orzechowo-owsianych!
Składniki:
- 4 białka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 150 g orzechów włoskich
- 3 łyżki płynnego miodu lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę. Orzechy posiekaj, zmieszaj z płatkami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie przesyp do białek, dodaj miód i wymieszaj delikatnie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj łyżką ciasteczka. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 20 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 351,5 kcal
- Białko: 10,5 g
- Tłuszcze: 23,3 g
- Węglowodany: 28,3 g
Podobne robiła mi mama, jak była dzieckiem – koniecznie muszę spróbować <333