PIERNIK SELEROWY

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne wiele gospodyń przygotowało już tradycyjne pierniki i czekają aż ciasto nabierze odpowiedniej wilgotności i miękkości na Boże Narodzenie. Ja przedstawiam Wam piernik, który jest gotowy do spożycia zaraz po wystudzeniu, a jego korzenny smak wzmocniony jest przez… seler!

Składniki:

  • 0,5 kg selera
  • 1 szkl. mleka (może być roślinne)
  • 3 łyż. płynnego miodu
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Selera obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (możesz rozdrobnić przy użyciu blendera). Dodaj mleko, jajko, miód i olej – pomieszaj. Następnie połącz ze sobą suche składniki, dodaj do mokrych i dobrze wymieszaj za pomocą łyżki. Konsystencja powinna być lekko wilgotna. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto w formie (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut.

Smacznego!LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 146,9 kcal
  • białko – 3,7 g
  • tłuszcze – 5,7 g
  • węglowodany – 23,5 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~ŁASUCH
~ŁASUCH
8 lat temu

Wygląda meeega smakowicie! Na dodatek wydaje się bardzo proste do zrobienia ^^

~mlodakk
8 lat temu

Wow nigdy o czymś takim nie słyszałam

Anka
Anka
5 lat temu

Wow, ciekawe połączenie!

Bochnianka
Bochnianka
5 lat temu

Brzmi oryginalnie. Myślę, że zaskoczę rodzinę na święta 🙂
Pozdrawiam