Mocno czekoladowe ciasto, którego słodycz pochodzi ze słodkich ziemniaków – zadziwi smakiem wszystkich wielbicieli czekolady oraz osoby lubiące eksperymentować w swojej kuchni.
Składniki:
- 1 duża sztuka batata (750 g)
- 3 jajka
- 65 g miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki mąki (dowolnego rodzaju)
- 6 łyżek naturalnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu lub kilka ziarenek wanilii (można pominąć)
- 150 g malin świeżych lub mrożonych
- opcjonalnie: roztopiona gorzka czekolada min. 70 % do polania ciasta
Batata obierz ze skórki i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu zblenduj z pozostałymi składnikami. Masę czekoladową przelej do keksówki (12×26 cm) lub tortownicy (∅ 22 cm) wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż owoce. Piecz w temperaturze 180 ºC przez około 30 minut. Po wystudzeniu możesz polać brownie stopioną gorzką czekoladą.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g: (bez dodatku czekolady)
- Wartość energetyczna: 133,7 kcal
- Białko: 3,7 g
- Tłuszcze: 3,8 g
- Węglowodany: 22,7 g
Chce się jeść od samego patrzenia <333
To ciasto jest mega smaczne. Batata w ogóle nie czuć, za to jest fajnie wilgotne i sycące. Mogłabym jeść codziennie <333
Miło mi 🙂 Dla mnie również to ciasto było sporym zaskoczeniem i każdemu polecam spróbować.
Sztos!!