Piernik marchewkowy z kremem i bakaliami

Ciasto marchewkowe w świątecznej wersji, czyli z dodatkiem przyprawy do piernika, pomarańczy i cynamonu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g ksylitolu
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g marchewki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przełożenie:

  • 250 g serka ricotta
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dekoracja, np. wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałów, cynamon

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać. Pomarańczę obrać i pokroić w kosteczkę, zetrzeć odrobinę skórki pomarańczowej.

Jajka o temperaturze pokojowej ubić do podwojenia objętości. Następnie dodawać stopniowo po łyżce ksylitol, cały czas ubijając. Pod koniec dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać marchewkę, skórkę pomarańczy, pomarańczę, orzechy i wymieszać. Na końcu dodać suche składniki (mąką, proszek, cynamon, przyprawę do piernika) i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką. Ciasto przelać do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w te.p 150 st. C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.

Przygotować masę: ser, ksylitol i sok z cytryny umieścić w misce i ubijać przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość. Po przestudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty, posmarować masą, udekorować według upodobań.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza 1 kawałka (1/12 całości):

  • wartość energetyczna – 316,3 kcal
  • białko – 6,7 g
  • tłuszcze – 18,8 g
  • węglowodany – 38,6 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments