Ciasto marchewkowe w świątecznej wersji, czyli z dodatkiem przyprawy do piernika, pomarańczy i cynamonu.

Składniki:
- 2 jajka
- 200 g ksylitolu
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g marchewki
- 50 g orzechów włoskich
- 1 pomarańcza
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Przełożenie:
- 250 g serka ricotta
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- dekoracja, np. wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałów, cynamon
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać. Pomarańczę obrać i pokroić w kosteczkę, zetrzeć odrobinę skórki pomarańczowej.
Jajka o temperaturze pokojowej ubić do podwojenia objętości. Następnie dodawać stopniowo po łyżce ksylitol, cały czas ubijając. Pod koniec dolewać ciągłym i cieniutkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, dodać marchewkę, skórkę pomarańczy, pomarańczę, orzechy i wymieszać. Na końcu dodać suche składniki (mąką, proszek, cynamon, przyprawę do piernika) i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką. Ciasto przelać do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w te.p 150 st. C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.
Przygotować masę: ser, ksylitol i sok z cytryny umieścić w misce i ubijać przez około 2 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość. Po przestudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty, posmarować masą, udekorować według upodobań.
Smacznego!

Wartość odżywcza 1 kawałka (1/12 całości):
- wartość energetyczna – 316,3 kcal
- białko – 6,7 g
- tłuszcze – 18,8 g
- węglowodany – 38,6 g