Śledzie, suszona żurawina i orzechy kojarzą mi się z okresem Świąt Bożego Narodzenia. Czemu by więc nie połączyć tych smaków na jednym talerzu?

Składniki:
- 10 filetów ze śledzia
- 1/2 szklanki octu jabłkowego + 2 liście laurowe + 2 ziela angielskie + 2 goździki
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 średnie czerwone cebule
- 30 ml oleju rzepakowego
- pieprz świeżo mielony
Śledzie opłukać, włożyć do miski, zalać zimną wodą z kranu i odstawić na około 2 godziny do wymoczenia. Następnie osuszyć papierowymi ręcznikami, pokroić na kawałki i włożyć do czystej miski. Zalać octem wymieszanym z przyprawami, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę i posiekane orzechy zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia na pół godziny, a następnie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę drobno posiekać.
Gotowe składniki układać warstwowo w misce: śledzie, świeżo mielony pieprz, cebula, orzechy, żurawina, olej. Śledziki włożyć do lodówki na 1-2 dni, żeby się przegryzły.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 256,6 kcal
- białko – 16,1 g
- tłuszcze – 18,0 g
- węglowodany – 7,1 g