Bułki orkiszowe

Skład sklepowego pieczywa pozostawia wiele do życzenia. Rzadko kiedy można trafić na chleb, który składa się jedynie z mąki, drożdży/zakwasu i wody, o bułkach nie wspominając. Warto więc uruchomić domową piekarnię.

Składniki na 6 sztuk:

  • 350 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml mleka
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 100 ml wody

Z drożdży, połowy ciepłego mleka i łyżki mąki przygotować rozczyn i odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, sól, wodę, olej i na końcu rozczyn, wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie formować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki piec w temperaturze 180 ºC przez 25 – 30 minut.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza 1 bułki (1/6 całości):

  • wartość energetyczna – 227,3 kcal
  • białko – 5,3 g
  • tłuszcze – 6,5 g
  • węglowodany – 44 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments