Skład sklepowego pieczywa pozostawia wiele do życzenia. Rzadko kiedy można trafić na chleb, który składa się jedynie z mąki, drożdży/zakwasu i wody, o bułkach nie wspominając. Warto więc uruchomić domową piekarnię.

Składniki na 6 sztuk:
- 350 g mąki orkiszowej typ 2000
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 60 ml mleka
- 30 g oleju rzepakowego
- 100 ml wody
Z drożdży, połowy ciepłego mleka i łyżki mąki przygotować rozczyn i odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, sól, wodę, olej i na końcu rozczyn, wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie formować bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki piec w temperaturze 180 ºC przez 25 – 30 minut.
Smacznego!

Wartość odżywcza 1 bułki (1/6 całości):
- wartość energetyczna – 227,3 kcal
- białko – 5,3 g
- tłuszcze – 6,5 g
- węglowodany – 44 g