Dorsz pieczony z cukinią, pomidorami i mozzarellą

Ciężko mi napisać cokolwiek o tym posiłku – po prostu musicie tego spróbować!

Składniki na 1 porcję:

  • filet z dorsza – 150 g – sztuka
  • cukinia – 250 g – mała sztuka
  • pomidorki koktajlowe – 100 g – 5 sztuk
  • mozzarella light – 62,5 g – 1/2 sztuki
  • cebula – 50 g – mała sztuka
  • czosnek – 2 g – ząbek
  • olej/oliwa – 5 g – łyżeczka
  • ulubione przyprawy

Rybę natrzeć przyprawami i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. Cukinię pokroić na talarki, posolić i odstawić na godzinę, by puściła sok. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulę pokroić na krążki i zeszklić razem z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki układać naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym doprawiając do smaku. Piec przez około 20-30 minut w temp. 180°C (czas zależy od grubości pokrojonych składników). Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie frytki z piekarnika i surówka.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Wartość energetyczna – 330 kcal
  • Białko – 41,2 g
  • Tłuszcze – 11,7 g
  • Węglowodany – 16,8 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments