Ciężko mi napisać cokolwiek o tym posiłku – po prostu musicie tego spróbować!
Składniki na 1 porcję:
- filet z dorsza – 150 g – sztuka
- cukinia – 250 g – mała sztuka
- pomidorki koktajlowe – 100 g – 5 sztuk
- mozzarella light – 62,5 g – 1/2 sztuki
- cebula – 50 g – mała sztuka
- czosnek – 2 g – ząbek
- olej/oliwa – 5 g – łyżeczka
- ulubione przyprawy
Rybę natrzeć przyprawami i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. Cukinię pokroić na talarki, posolić i odstawić na godzinę, by puściła sok. Pomidorki przekroić na połówki. Cebulę pokroić na krążki i zeszklić razem z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki układać naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym doprawiając do smaku. Piec przez około 20-30 minut w temp. 180°C (czas zależy od grubości pokrojonych składników). Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie frytki z piekarnika i surówka.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Wartość energetyczna – 330 kcal
- Białko – 41,2 g
- Tłuszcze – 11,7 g
- Węglowodany – 16,8 g