Śliwki, rabarbar, truskawki, brzoskwinie, jabłka, maliny, borówki, gruszki… praktycznie większość owoców dostępnych latem można wykorzystać do tego deseru. Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką to prosty i smaczny deser, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 500 g owoców świeżych lub mrożonych (np. śliwek, truskawek, malin, brzoskwiń, jabłek)
- 50 g płatków owsianych
- 50 g mąki owsianej lub orkiszowej
- 50 g masła orzechowego lub zwykłego
- 30 g ksylitolu lub innego słodzidła, np. miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z ksylitolem, mąką i płatkami (najlepiej rozcierać dłońmi). Owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego lub dowolnej formy do pieczenia, posypać kruszonką, zapiekać przez około 15 minut, aż do zarumienienia kruszonki. Warto podawać ze źródłem białka, np. łyżką skyru naturalnego czy serka Bieluch.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji – 1/6 całości (z użyciem śliwek, zwykłego masła i ksylitolu):
- Wartość energetyczna – 178, 3 kcal
- Białko – 2,7 g
- Tłuszcze – 8,3 g
- Węglowodany – 26,3 g