Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami

Często szukamy nowych przepisów, żeby nie piec ciągle tego samego, a czasem wystarczy spojrzeć na stare, sprawdzone receptury i trochę je zmodyfikować. Tak stało się z tradycyjnym ciastem drożdżowym z owocami i kruszonką. Wystarczyło dodać kakao i wyszło coś zupełnie nowego.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej, orkiszowej jasnej lub owsianej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 100 g ksylitolu
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 300 ml mleka 2 % tł.
  • 800 g truskawek świeżych lub mrożonych

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g mąki pszennej, orkiszowej jasnej lub owsianej
  • 2 łyżki kakao

Z 50 ml ciepłego mleka, łyżki mąki, łyżki ksylitolu i pokruszonych drożdży przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, kakao, ksylitol, dodać rozczyn, jajka, olej i resztę lekko ciepłego mleka – wyrobić ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 75 minut.

Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać ksylitol, mąkę, kakao, dodać miękkie masło i rozcierać składniki między palcami. Truskawki przekroić na połówki.

Formę do pieczenia (25×35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto drożdżowe. Na cieście poukładać truskawki rozcięciami ku górze, posypać kruszonką. Piec w temp. 180ºC przez 40 – 60 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna – 214,9 kcal
  • Białko – 5,1 g
  • Tłuszcze – 10,5
  • Węglowodany – 27,6 g

Wartość odżywcza bez kruszonki:

  • Wartość energetyczna – 173,6 kcal
  • Białko – 5,1 g
  • Tłuszcze – 6,9
  • Węglowodany – 23,9 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments