Często szukamy nowych przepisów, żeby nie piec ciągle tego samego, a czasem wystarczy spojrzeć na stare, sprawdzone receptury i trochę je zmodyfikować. Tak stało się z tradycyjnym ciastem drożdżowym z owocami i kruszonką. Wystarczyło dodać kakao i wyszło coś zupełnie nowego.

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej, orkiszowej jasnej lub owsianej
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 100 g ksylitolu
- 40 g drożdży
- 2 jajka
- 100 g oleju rzepakowego
- 300 ml mleka 2 % tł.
- 800 g truskawek świeżych lub mrożonych
Składniki na kruszonkę:
- 120 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g ksylitolu
- 100 g mąki pszennej, orkiszowej jasnej lub owsianej
- 2 łyżki kakao
Z 50 ml ciepłego mleka, łyżki mąki, łyżki ksylitolu i pokruszonych drożdży przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką na 15 minut. Do miski wsypać mąkę, kakao, ksylitol, dodać rozczyn, jajka, olej i resztę lekko ciepłego mleka – wyrobić ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 75 minut.
Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać ksylitol, mąkę, kakao, dodać miękkie masło i rozcierać składniki między palcami. Truskawki przekroić na połówki.
Formę do pieczenia (25×35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto drożdżowe. Na cieście poukładać truskawki rozcięciami ku górze, posypać kruszonką. Piec w temp. 180ºC przez 40 – 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna – 214,9 kcal
- Białko – 5,1 g
- Tłuszcze – 10,5
- Węglowodany – 27,6 g
Wartość odżywcza bez kruszonki:
- Wartość energetyczna – 173,6 kcal
- Białko – 5,1 g
- Tłuszcze – 6,9
- Węglowodany – 23,9 g