Szukasz prostego przepisu na ciasto bez pieczenia i bez cukru? No to chyba czas zakończyć poszukiwania i przygotować sernik na zimno z kaki!
Składniki na spód:
- 100 g płatków owsianych
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 75 g daktyli suszonych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Składniki na masę:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 opakowania jogurtu naturalnego Skyr
- 2 sztuki kaki
- 3 – 6 łyżek erytrolu (ilość wg upodobań – nie zmienia wartości odżywczej)
- 35 g żelatyny
- świeże owoce do dekoracji
Wykonanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odcedź i zblenduj z pozostałymi składnikami na spód. Masę przełóż na spód tortownicy i wstaw do lodówki. Kaki zblenduj na mus. Następnie zmiksuj razem z twarogiem, jogurtem i erytrolem. Na końcu dodaj żelatynę przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Masę dokładnie wymieszaj, wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc). Udekoruj dowolnymi owocami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g (bez dekoracji):
- wartość energetyczna – 114,1 kcal
- białko – 8,8 g
- tłuszcze – 1,7 g
- węglowodany – 13,6 g