Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zawsze mamy czas, by je odpowiednio celebrować, ale niedzielne poranki sprzyjają przygotowywaniu niecodziennych potraw i spożywaniu ich w gronie najbliższych. Puszysty omlet czekoladowy poleca się na takie okazje!
CZEKOLADOWY OMLET BISZKOPTOWY
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mąki (może być bezglutenowa) + 0,5 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta cynamonu
Ogólna zasada: ilość jaj = ilość łyżek mąki
Żółtka oddziel od białek, następnie zmieszaj delikatnie z cukrem i przesianą mąką przy pomocy trzepaczki (można dodać odrobinę wody). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą czekoladową. Powstałe ciasto wylej na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem i smaż z obu stron na małym ogniu pod przykryciem. Gotowy omlet przełóż na talerz. Podawaj ze świeżymi owocami, cynamonem, miodem lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 196,4 kcal
- białko – 9,3 g
- tłuszcze – 10,0 g
- węglowodany – 20,0 g