Końcówka lata kojarzy nam się m.in. z bogatymi w przeciwutleniacze, witaminy i minerały OWOCAMI JAGODOWYMI. Najlepiej chyba smakują one prosto z krzaka, ale czemu by nie dodać do nich trochę jogurtu i zmiksować na koktajl? Korzystajmy póki sezon trwa!
KOKTAJL MALINOWO-BRZOSKWINIOWY
- 2 brzoskwinie
- 250 g malin
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
Brzoskwinie wypestkuj i obierz ze skórki. Wrzuć do misy blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj.
KOKTAJL JAGODOWO-BANANOWY
- 200 g malin
- 100 g borówek
- 1 banan
- 150 g mleka
- szczypta cynamonu
Zmiksuj wszystkie składniki – gotowe.
KOKTAJL “LNIANY” Z JEŻYNAMI
- 1 banan
- 200 g jeżyn
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 150 ml mleka
Podane składniki zmiksować razem na gładki koktajl.
KOKTAJL SZPINAKOWO-BORÓWKOWY
- 2 garści młodego szpinaku
- garść jagód/borówek
- 1 banan
- 150 ml wody
Szpinak i owoce zblenduj, dolej wody i dokładnie wymieszaj.
KOKTAJL JAGODOWY Z PORZECZKAMI
- 200 g jagód
- 100 g porzeczek czarnych i/lub czerwonych
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka płatków owsianych
Owoce zmiksuj wraz z płatkami, dodaj miód i mleko, ponownie zmiksuj.
SMACZNEGO!
Uwielbiam owoce jagodowe <3 Bomba witaminowa!