Nadszedł czas na pierwszy na tym blogu tort! Czekoladowy spód, maliny, serowa masa, banany i gorzka czekolada… połączenie wręcz idealne.
Ciasto:
- 150 g mąki dowolnego rodzaju
- 20 g kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 banan
- 1 jajko
- 10 g masła
- 125 ml mleka
Masa:
- 500 g twarogu półtłustego
- 300 g jogurtu naturalnego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 banan
- 25 g żelatyny
- 100 g erytrolu (lub więcej wg uznania) lub innego słodzidła
Dodatkowo:
- 300 g malin świeżych lub mrożonych
- 50 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
- 3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
Banana rozgnieć widelcem i zmiksuj na gładką masę razem z masłem i jajkiem. Następnie dodaj proszek do pieczenia, kakao i mąkę (stopniowo, po każdym dodaniu wymieszaj). Na końcu dolej mleko i dodaj aromat, dokładnie zmiksuj. Powstałą masę przelej do formy na torty o średnicy 20 cm i piecz w temperaturze 180 ºC przez około 25 minut. Pozostaw do ostudzenia. Na cieście poukładaj maliny.
Ser twarogowy zblenduj z jogurtem, bananem, aromatem i słodzidłem. Do powstałej masy dodaj żelatynę przygotowaną według proporcji na opakowaniu. Włóż na 5 – 10 minut do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wyłóż ją na czekoladowy spód z malinami i formuj “kopiec”. Posyp suszoną żurawiną i czekoladą startą na tarce. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji (1/12 całości):
- wartość energetyczna – 193,8 kcal
- białko – 13,8 g
- tłuszcze – 5,8 g
- węglowodany – 23,8 g