Zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne. W związku z tym postanowiłam w tym roku ugościć św. Mikołaja ciasteczkami z wysoką zawartością błonnika, witamin i składników mineralnych. Najwyższy czas zadbać o jego brzuszek 😉

Składniki na około 20 ciasteczek:
- 3 dojrzałe banany
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. otrębów żytnich
- 1 szkl. mieszanki z pestek słonecznika, dyni, sezamu oraz kokosa
- 1 szkl. suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 – 2 łyż. miodu
Banany obierz ze skórki i zblenduj na jednolitą masę. Następnie wymieszaj razem wszystkie składniki (mieszanka powinna być lekko zbita, lepka). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj masę do foremek i lekko ugniataj, by nabrała odpowiedniego kształtu. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasteczka przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 225,4 kcal
- białko – 4,5 g
- tłuszcze – 6,8 g
- węglowodany – 37,9 g