Dzięki pieczonym warzywom zwykła zupa jarzynowa zyskuje nowy smak i idealnie wpasowuje się w zimową aurę… Rozgrzewa, syci i odżywia.
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 małe selery
- 2 średnie pietruszki
- 3 średnie marchewki
- 2 duże buraki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i umieść w naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Całość polej olejem i posyp przyprawami. Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz warzywa do miękkości przez 45 minut. W międzyczasie przygotuj bulion i dodaj do niego upieczone warzywa. Całość zagotuj, zblenduj i ew. dopraw do smaku. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, dolej trochę wody. Podawaj z grzankami z chleba razowego lub żytniego. Smacznego!
Wygląda mega zdrowo i cudownie:)
Może czas sprawdzić, czy smak odpowiada wyglądowi?;)
Już wiem, co zjem dziś na obiad 😀