Przysmak Kubusia Puchatka

Miód… dla większości z nas to zwyczajna „słodycz”. Dla amatorów medycyny naturalnej – cudowne lekarstwo, dla osób dbających o urodę – świetny kosmetyk, dla fanów zdrowego odżywiania – doskonałe źródło wielu składników odżywczych i witamin. Dawniej uważany był za „pokarm bogów” i „płynne złoto”. Czym tak naprawdę jest i co w sobie kryje ten słodki przysmak?

Aby powstał 1 litr miodu, pszczoły muszą zebrać nektar z 4 milionów kwiatów pokonując trasę równą 6 okrążeniom Ziemi.” Dzięki tym pracowitym stworzonkom możemy włączyć go do swojej diety i przy okazji czerpać wiele korzyści dla swojego organizmu. Oto niektóre substancje, które skrywa w sobie miodek:

  • odpowiadające za jego smak i aromat: aldehydy, ketony, estry, alkohole – pobudzają apetyt oraz wydzielanie soków trawiennych; kwasy organiczne, np. jabłkowy, octowy, cytrynowy – zapewniają aktywność enzymów, przez co chronią miód przed zepsuciem;
  • odpowiedzialne za słodycz: węglowodany (cukry), przede wszystkim glukoza, fruktoza;
  • nadające barwę: karotenoidy (beta-karoten, ksantofil);
  • mające działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe, antybakteryjne: flawonoidy, kwasy fenolowe;
  • hamujące działanie wolnych rodników: antyoksydanty (przeciwutleniacze), a przede wszystkim witaminy A, E, C oraz enzymy (katalaza, peroksydaza) – opóźniają procesy starzenia się;
  • wykazujące właściwości bakteriobójcze, antybiotyczne: nadtlenek wodoru powstający podczas utlenienia glukozy za pomocą oksydazy, kwas glukonowy.

Miód zawiera również śladowe ilości składników mineralnych, witamin i białek:

  • witaminy z grupy B – zapobiegają zaćmie, polepszają ukrwienie skóry;
  • sód i potas – umożliwiają sprawne przewodzenie impulsów nerwowych, wpływają na równowagę kwasowo-zasadową organizmu;
  • sód – pobudza wydzielanie soków trawiennych, podnosi ciśnienie tętnicze krwi, reguluje skurcze mięśni;
  • wapń – aktywuje wiele enzymów, buduje kości, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu hormonów, mięśni, bierze udział w krzepnięciu krwi, przewodzeniu impulsów bioelektrycznych;
  • magnez – wpływa na pracę serca, mięśni, układu nerwowego;
  • żelazo, niewielkie ilości miedzi i manganu.

Patrząc na różnorodność zawartych w miodzie substancji można by pomyśleć, że jest on bardzo pożądanym produktem w diecie każdego z nas. Zwróćmy jednak uwagę na proporcje składników:

  • 70 – 80 % – cukry (sacharoza, glukoza, fruktoza i in.)
  • 17 – 18 % – woda
  • 0,3 – 1 % – polifenole, kwasy organiczne
  • 0,05 – 1 % – enzymy, aminokwasy
  • 0 – 0,1 % – witaminy, składniki mineralne

Ilość prozdrowotnych składników, za które wychwala się miód jest praktycznie znikoma. Głównymi składowymi tego produktu są cukry. W związku z tym należy uważać z ilością spożywanego miodu w ciągu dnia. Dla osób z cukrzycą i insulinoopornością nie jest on wskazany jako element codziennej diety.

Cukier czy miód?

Różnice energetyczne między miodem a cukrem nie są zbyt pokaźne: 1 łyżeczka cukru to 20 kcal, a łyżeczka miodu to 25 kcal. Niektóre rodzaje miodów są nieco bardziej kaloryczne niż cukier. Należy jednak pamiętać, że zawierają one również inne cenne substancje, podczas gdy cukier to jedynie sacharoza. Zakładając, że Kubuś Puchatek nie miał dostępu do innych naturalnych zamienników białego cukru, to mimo wszystko wiedział, co dobre 😉

LOGO

Źródła:

Czerwińska D., 2009. Miodowy miesiąc. Przegl Gastron, 63(12), 6-7

Okniański P., 2006. Polskie płynne złoto. Miody odmianowe. Pasieka, 5, 14-17

Koszowska A., Dittfeld A., Nowak J., Ziora K., 2013. Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi. Med Środow, 16(2), 79-84

Śliwińska A., Bazylak G., 2011. Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych. Bromat Chem Toksykol, 44(3), 784-91

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
~Ania
4 lat temu

z takiego miodku to koniecznie miód pitny!!!

~Obżarciuch
4 lat temu
Reply to  ~Ania

ależ pyszności 🙂

~Rondel
4 lat temu
Reply to  ~Obżarciuch

taki miodek to super sprawa 😉

~przepismamy.pl
4 lat temu
Reply to  ~Rondel

Miodownik ze smażonymi orzechami mi się marzy ^^

~JaNKA
~JaNKA
4 lat temu

Najlepsza buła z masłem i miodem za dzieciaka <3<3<3

~przepis-kulinarny.pl

Miód jest zdrowy, ale najzdrowszy jest pyłek pszczeli. To dopiero moc witamin i związków mineralnych. Polecam wypróbować.

~Martin
4 lat temu

Zauważyłem, że coraz bardziej promowany jest miód. Bardzo dobrze bo jak porównamy cukier do miodu to zwykła sacharoza wygląda mizernie 🙂 Dobry konkretny artykuł! Pozdrawiam!

~Wczasy odchudzające - Pensjonat pod Wierzbami

Jesteśmy zdecydowanymi zwolennikami miodu. Jeśli już słodzić to przynajmniej czymś, co da nam wiele korzyści, a nie jest tylko pustą kalorią.
Bardzo przydatny artykuł. Dziękujemy i pozdrawiamy 🙂

~Kuchnia Biegacza
4 lat temu

Najlepszy miód to taki, w którym wyczuwa się smak pyłku. Uwielbiam i kocham! Wrzosowy, akacjowy, lipowy, z facelii, gryczany…. Mniam! 🙂

~Pszczelarz1949
4 lat temu

Zawsze mnie cieszy czytanie dobrych wpisów o miodzie. Fajnie widzieć, że ludzie propagują naturalne i zdrowe metody wspomagania organizmu. Napiszę do Siebie, że opisane tutaj są właściwości miodów prawdziwych, a nie podróbek, które można kupić w supermarkecie labo przy drodze. Pamiętajcie Państwo, że miód „z UE i z z poza UE” to zwykły słodzik i nie ma pożytecznych składników odżywczych i mikroelementów.
Dodam też, że prawdziwy miód ulega krystalizacji w ciągu kilku tygodni – miesięcy.

Pozdrawiam Serdecznie,
Mieczysław Łępicki
http://www.miody.net

~Angela
~Angela
3 lat temu

Lubię do płatków śniadaniowych 🙂

trackback

[…] znalazł się w tym zestawieniu, ponieważ jest bardzo często stosowany w naszych domach, a jego właściwości są znane i wychwalane od dawien dawna. W naturalnych warunkach jest on wytwarzany głównie przez […]

trackback

[…] znalazł się w tym zestawieniu, ponieważ jest bardzo często stosowany w naszych domach, a jego właściwości są znane i wychwalane od dawien dawna. W naturalnych warunkach jest on wytwarzany głównie przez […]