Bardzo prosty i szybki w wykonaniu deser, który zachwyci każdego łakomczucha – zdrowe, smaczne, chrupiące, pożywne i sycące ciasteczka bez dodatku białego cukru, tłuszczu, mleka i jajek.
Składniki na około 20 ciastek:
- 200 g orzechów (włoskich, laskowych i/lub nerkowców)
- 100 g nasion (słonecznika, dyni i/lub sezamu)
- 100 g suszonych owoców (żurawina i/lub daktyle)
- 100 g płatków owsianych
- 2 białka jaja
- 2 łyżki otrębów żytnich lub mielonych orzechów
- 3 łyżki miodu
Orzechy i suszone owoce posiekaj. Następnie wymieszaj je razem z nasionami, płatkami owsianymi, otrębami i miodem. Białka lekko roztrzep (wystarczy widelcem), dodaj do bakalii i dobrze wymieszaj. Mieszanka powinna być luźna. Formuj łyżką płaskie ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut do zarumienienia, pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 386,8 kcal
- białko – 11,2 g
- tłuszcze – 22,7 g
- węglowodany – 39,9 g
Muszą być pyszne i do tego jeszcze zdrowe
Ciężko mi zaprzeczyć 🙂
[…] 150 g ciastek kruchych, np. owsianych […]