Wielu z nas zastanawia się, co można zrobić do kanapek, żeby nie jeść w kółko serów i wędliny… Oto kilka inspiracji, które – mam nadzieję – przypadną Wam do gustu i zagoszczą w codziennym menu.
Pasta twarogowa z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- 5 rzodkiewek
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Umyj i pokrój rzodkiewkę i szczypiorek. Twaróg rozgnieć widelcem, następnie dodaj jogurt i warzywa.
Pasta jajeczna z awokado
Składniki:
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę (możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Z awokado usuń pestkę i oddziel miąższ od skórki. Miąższ pokrój w drobną kostką i od razu skrop sokiem z cytryny. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj szczypiorek, sól, pieprz i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Pasta sałatkowa
Składniki:
- 3 ugotowane jajka
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 5 łyżek białego serka typu Bieluch
- 1 ugotowana marchew
- 1 mała ugotowana pietruszka
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- pieprz, sól morska
Oddziel białka od żółtek. Żółtka i ziemniaka rozgnieć widelcem w misce i zmieszaj z serkiem. Białko, marchew, pietruszkę i ogórka pokrój w bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i odstaw do lodówki na pół godziny do zmieszania smaków. Podawaj na kanapkach pełnoziarnistych z kawałkami świeżego ogórka i koperku lub natki pietruszki.
Pasta jaglana z ciecierzycą
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- sól morska, pieprz
Do misy blendera wrzuć ugotowaną kaszę i ciecierzycę, czosnek i oliwę z oliwek – zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Dekoruj natką pietruszki.
Pasztet z buraczków
Składniki:
- 5 średnich buraków ugotowanych w skórce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oleju. Dodaj tymianek, sól i pieprz, następnie wrzuć buraki, dodaj przeciśnięty czosnek oraz łyżkę octu balsamicznego. Podlej odrobiną wody i duś wszystko kilka minut. Następnie warzywa przełóż do miski, wsyp posiekaną natkę pietruszki, 1 szklankę płatków owsianych (więcej – jeśli masa jest zbyt luźna), dokładnie pomieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Po nasiąknięciu płatków, przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i Piecz około 50 min w temp. 180 st C.
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 1 paczka soczewicy czerwonej 400g
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/3 kawałka selera
- kawałek białej części pora – ok. 5 cm
- 2 ząbki czosnku
- niewielka pietruszka – korzeń
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 3 jajka
Soczewicę ugotować zalewając ją gorącą wodą w proporcji 1:2. Dodać sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20 – 25 min, aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Pora posiekać na drobną kostkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera utrzeć na drobnych oczkach (nie na papkę). Do ugotowanej soczewicy dodać wszystkie warzywa, przyprawy, natkę pietruszki oraz wbić 3 surowe jajka. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Po wierzchu można posypać ziarnami słonecznika, sezamu lub majerankiem. Piec pasztet w temperaturze 180 st. C przez około 50 – 60 minut aż się zarumieni, a boki będą odstawać od foremki.
Smacznego!
Rewelacyjne pomysły. Chętnie wypróbuję te przepisy. 🙂
super pomysły, każdy trzeba wypróbować
podrzucam mój pomysł na pastę z wędzonej ryby
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/pasta-z-wedzonej-ryby.html
pozdrawiam!
rewelacja! aż chce się jeść
🙂
Pyszne pomysły ☺
super, chętnie skorzystam z przepisów już dzisiaj !!! A ja polecam do past domowe sery, w tej roli też się super sprawdzą.
Pyszne przepisy 🙂 Do siebie zapraszam na łopatkę wieprzową pieczoną w smalcu z papryką, cebulą, cukinią i czosnkiem, doskonałe do smarowania pieczywa.
przydadzą się takie inspiracje
fajne propozycje na pasty
🙂
Czasami chce się dodać majonezu do past ale zawsze warto pamiętać, że majonez jest bardzo kaloryczny.
Można zastosować w pastach avocado
(chociaż to niestety nie ten smak majonezu jaki znamy)
Można też zrobić samemu majonez
🙂
Pozdrawiam i gratuluję bloga
Świetne pasty i pasztety na kanapki.
Świetne pomysły na śniadania i kolacje. Piękne zdjęcia polecam też moje pomysły 🙂
super pomysły 🙂 a u mnie też znajdziesz kilka inspiracji 🙂 zapraszam!