Czasem najlepsze desery powstają z produktów, które mamy aktualnie w domu, bez wcześniejszego planowania. Tak właśnie narodził się przepis na ciastka owsiano-marchewkowe z bananem.
Składniki:
- 100 g marchwi
- 1 duży banan (150 g)
- 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych
- 100 g mąki dowolnego rodzaju (może być bezglutenowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Marchew zetrzyj na małych oczkach tarki, banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z pozostałymi mokrymi składnikami (olej, jajko, miód). Następnie dodaj płatki, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj masę formując ciasteczka. Piecz w temp. 170 ºC przez około 15 minut (w zależności od grubości ciastek).
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 229,5 kcal
- Białko: 5,2 g
- Tłuszcze: 7,0 g
- Węglowodany: 38,2 g