Domowy DŻEM bez cukru

Janginizacja to metoda przetwarzania owoców, która wydobywa z nich naturalną słodycz. Dzięki temu nie ma konieczności dodawania cukru podczas ich gotowania.

Składniki:

  • 1 kg świeżych i dojrzałych owoców (niedojrzałe będą nadawały kwaskowaty posmak)
  • szczypta soli

Owoce pokroić na kawałki. Można dodatkowo lekko rozgnieść. Umieścić w garnku z podwójnym dnem i gotować na wolnym ogniu ze szczyptą soli przez około 2 godzin, mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem przelać do czystych, suchych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować na sucho – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 110 ºC. Następnie poukładać wieczkami do dołu, przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza uzależniona jest od rodzaju owoców użytych do przygotowania przetworów.

Dla śliwek wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 46 kcal
  • białko – 0,7 g
  • tłuszcze – 0,3 g
  • węglowodany – 11, 4 g
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
5 lat temu

Nie słyszałam nigdy o tej metodzie. Wrócę do tego w przyszłym sezonie.

Smaczna Dieta
Admin
5 lat temu
Reply to  Mira

Gorąco zachęcam i szczerze polecam 🙂