Janginizacja to metoda przetwarzania owoców, która wydobywa z nich naturalną słodycz. Dzięki temu nie ma konieczności dodawania cukru podczas ich gotowania.
Składniki:
- 1 kg świeżych i dojrzałych owoców (niedojrzałe będą nadawały kwaskowaty posmak)
- szczypta soli
Owoce pokroić na kawałki. Można dodatkowo lekko rozgnieść. Umieścić w garnku z podwójnym dnem i gotować na wolnym ogniu ze szczyptą soli przez około 2 godzin, mieszając od czasu do czasu. Gorący dżem przelać do czystych, suchych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować na sucho – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 110 ºC. Następnie poukładać wieczkami do dołu, przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Smacznego!
Wartość odżywcza uzależniona jest od rodzaju owoców użytych do przygotowania przetworów.
Dla śliwek wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 46 kcal
- białko – 0,7 g
- tłuszcze – 0,3 g
- węglowodany – 11, 4 g
Nie słyszałam nigdy o tej metodzie. Wrócę do tego w przyszłym sezonie.
Gorąco zachęcam i szczerze polecam 🙂