Tarta ze śliwkami na owsianym spodzie to idealna propozycja na deser dla wszystkich łakomczuchów w okresie letnio-jesiennym. Stanowi doskonałe źródło błonnika, dzięki czemu może pobudzać perystaltykę jelit oraz łagodzić problemy z zaparciami.
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
- 1 jajko
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g śliwek bez pestek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałów
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj olej, jajko, jogurt, suszoną żurawinę, zagnieć ciasto i włóż do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie śliwki przekrój na pół, usuń pestki i wymieszaj z cynamonem i miodem. Ciasto cienko rozwałkuj i ułóż w formie na tartę posypanej płatkami owsianymi lub otrębami. Na wierzch wyłóż śliwki stroną pokrojoną do góry, posyp płatkami migdałów (można zostawić trochę ciasta i pokruszyć na wierzch). Ciasto piecz przez około 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 155,2 kcal
- białko – 4,5 g
- tłuszcze – 4,1 g
- węglowodany – 27,2 g
No to już wiem, jakie ciasto zrobić na niedzielę! : D
Zrobiłam wczoraj, dziś już jej nie ma 😛 na pewno powtórzę!
Bardzo się cieszę 🙂
Cudo <3