Jajka są źródłem witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych oraz odżywczych. Ich spożywanie działa korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Doskonale sprawdzają się w kuchni dodając wypiekom odpowiedniej wilgotności i puszystości. Czym można je zastąpić podczas pieczenia, jeśli jesteśmy na nie uczuleni?
Oto najczęściej stosowane zamienniki jajek:
- 1 jajko = 1/4 szklanki musu owocowego/ warzywnego (z jabłek, bananów, awokado, cukinii, marchwi lub dyni)
- 1 jajko = 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego/ nasion chia + 3 łyżki gorącej wody
- 1 jajko = 1/4 szklanki jogurtu lub maślanki
- 1 jajko = 1/4 szklanki tofu
- 1 jajko = 3 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko = 1 łyżeczka sody + 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 jajko = 3 łyżki aquafaby (woda po odsączeniu ciecierzycy/ fasoli z puszki lub po ich ugotowaniu) – można stosować, gdy w przepisie należy dodać samo białko
- 1 jajko = 1/4 wody gazowanej
- 1 jajko = 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody + 2 łyżki wrzątku
- 1 jajko = 1 łyżeczka agar-agar + 1 łyżka zimnej wody
- 1 jajko = 1 łyżka sproszkowanej lecytyny sojowej – można stosować, gdy w przepisie należy dodać samo żółtko
- 1 jajko = 1 łyżka mąki owsianej/ kukurydzianej/ sojowej
- 1 jajko = 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- 1 jajko = 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżka oleju + 2 łyżki wody
Które substytuty jaj wykorzystujecie w swojej kuchni najczęściej? Może znacie jakieś inne, sprawdzone rozwiązania podczas przygotowywania ciast i innych potraw?
Super decyzja o tym, że blog będzie tutaj kontynuowany. Zostanie na pewno dla potomnych na długie lata.
Super, że tyle zamienników w jednym miejscu zestawionych <3
[…] 2 jajka (jeśli jesteś alergikiem możesz użyć któregoś z zamienników) […]
[…] 2 jajka (jeśli jesteś alergikiem możesz użyć któregoś z zamienników) […]