Ciasto czekoladowo-cukiniowe

Cukinia kojarzy się przede wszystkim z takimi daniami jak leczo, placki, zupy, szaszłyki lub cukinia faszerowana. Czasem jednak warto pokusić się na spróbowanie czegoś nowego i mało popularnego. Spróbujcie dodać to warzywo do ciasta czekoladowego, doda mu odpowiedniej wilgotności i miękkości.

Cukinia, czekolana, malina

Składniki:

  • 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 5 łyżek miodu
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • migdały do posypania (opcj.)
  • mus z malin (opcj.)

Wykonanie:

W jednej misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksuj olej z miodem na gładką masę. Kolejno dodawaj jajka, a także suche składniki na przemian z jogurtem. Po zmiksowaniu wymienionych składników dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj mikserem. Powstałą masę przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm i posyp płatkami migdałów. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez około 55 minut do “suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto powinno być lekko wilgotne. Podawaj z ulubioną konfiturą, polewą czekoladową, musem z malin lub świeżymi owocami.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 212,5 kcal
  • białko – 5,7 g
  • tłuszcze – 10,3 g
  • węglowodany – 27,4 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Wolna
Anna Wolna
6 lat temu

A czy do ciasta mogę użyć mąki orkiszowej lub innej niż pszenna?

Iga
Iga
6 lat temu

Uwielbiam to ciasto za smak, wilgotność i lekkość. A dodatkowa polewa z malin faktycznie może przypomnieć smak lata – dobrze że zimą mamy mrożonki.
Pozdrawiam

Anka
Anka
6 lat temu

Kolejne niecodzienne połączenie:)