Cukinia kojarzy się przede wszystkim z takimi daniami jak leczo, placki, zupy, szaszłyki lub cukinia faszerowana. Czasem jednak warto pokusić się na spróbowanie czegoś nowego i mało popularnego. Spróbujcie dodać to warzywo do ciasta czekoladowego, doda mu odpowiedniej wilgotności i miękkości.
Składniki:
- 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii
- 1 mały jogurt naturalny (150 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 5 łyżek miodu
- 1/3 szklanki kakao
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- migdały do posypania (opcj.)
- mus z malin (opcj.)
Wykonanie:
W jednej misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksuj olej z miodem na gładką masę. Kolejno dodawaj jajka, a także suche składniki na przemian z jogurtem. Po zmiksowaniu wymienionych składników dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj mikserem. Powstałą masę przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm i posyp płatkami migdałów. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 ºC przez około 55 minut do “suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto powinno być lekko wilgotne. Podawaj z ulubioną konfiturą, polewą czekoladową, musem z malin lub świeżymi owocami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 212,5 kcal
- białko – 5,7 g
- tłuszcze – 10,3 g
- węglowodany – 27,4 g
A czy do ciasta mogę użyć mąki orkiszowej lub innej niż pszenna?
Jak najbardziej możesz spróbować 🙂
Uwielbiam to ciasto za smak, wilgotność i lekkość. A dodatkowa polewa z malin faktycznie może przypomnieć smak lata – dobrze że zimą mamy mrożonki.
Pozdrawiam
Kolejne niecodzienne połączenie:)