FASZEROWANE JAJKA – na co dzień i od święta

Wielkanoc już za kilka dni, ale kto powiedział, że faszerowane jajka można jeść tylko w czasie świąt? Ta doskonała przystawka sprawdzi się przy każdej, mniejszej lub większej, okazji. Próbujcie i podzielcie się wrażeniami 😉

 

Jajka faszerowane

Farsz ŁOSOSIOWY

  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 mała cebula
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz

Cebulkę pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj, łososia pokrój na niewielkie kawałki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj majonez i jogurt. Faszeruj jajka, na końcu posyp pieprzem.

 

Farsz AWOKADOWY

  • 4 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • sól morska, pieprz

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić miąższ w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Wymieszać wszystko z ugotowanymi żółtkami jaj, majonezem, jogurtem, przyprawami i posiekanym szczypiorkiem. Farsz nakładaj do połówek białek.

 

Farsz PIECZARKOWY

  • 4 jajka
  • 8 średnich pieczarek
  • 1/2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Pieczarki dobrze umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie duś pod przykryciem bez dodatku tłuszczu aż do wyparowania wody (można dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę). Po wystudzeniu dodaj pokruszone żółtka i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez, przypraw do smaku. Faszeruj połówki białek, ozdób szczypiorkiem lub rzodkiewką.

 

Farsz POMIDOROWY

  • 10 jaj
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypiorek

Jajka ugotuj na twardo, przetnij na pół i wydłub żółtka do osobnego naczynia. Dodaj do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidorki, posiekany szczypiorek, majonez oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj i faszeruj połówki jajek.

 

Farsz SZPINAKOWY

  • 5 jajek
  • duża garść świeżych liści szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • pieprz
 Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż  na oleju. Następnie dodaj liście szpinaku i podsmaż do zmniejszenia objętości. Po ostygnięciu zblenduj z wydrążonymi żółtkami z ugotowanych jajek, dodaj majonez i pieprz. Faszeruj połówki białek.
Smacznego!

 

LOGO

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
~Adrian
3 lat temu

Super.
Oto kilka moich pomysłów

~Obżarciuch
3 lat temu
Reply to  ~Adrian

super przepis na Wielkanoc
polecam jaja faszerowane pieczarkami

pozdrawiam!

~Rondel
3 lat temu
Reply to  ~Obżarciuch

zrobimy na pewno!
polecamy domowy zakawas na żurek

~Moje Kuchenne Rewelacje
Reply to  ~Rondel

Fajna inspiracja:)
u mnie też już dużo przepisów na Święta 🙂

~kasia
3 lat temu

Super

~Ciasto
3 lat temu

Przepyszne pomysły na święta. Pozdrawiam.

~kasia
3 lat temu

Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi,raz chudłam szybko raz wolno.Jak szybko się odchudzałam to waga potem mi szybko wracała.Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ja to w końcu zrozumiałam, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

~Losia
3 lat temu

Dobre napsany clanek.
…moc diky:)

~nawidelcu.pl
3 lat temu

Faszerowane jajka to idealny pomysł na pełnowartościowy posiłek. I to nie tylko na czas świąt. A co do farszu to mamy tu duże pole do popisu. Wystarczy zajrzeć na popularne portale kulinarne…

Miki
Miki
2 lat temu

Zdecydowanie skorzystam i zrobię na Wielkanoc!

Iga
Iga
2 lat temu

Lubię faszerowane jajka. Ciekawe jak smakuje farsz ze szpinaku… muszę kiedyś spróbować.
Pozdrawiam