Wielkanoc już za kilka dni, ale kto powiedział, że faszerowane jajka można jeść tylko w czasie świąt? Ta doskonała przystawka sprawdzi się przy każdej, mniejszej lub większej, okazji. Próbujcie i podzielcie się wrażeniami 😉
Farsz ŁOSOSIOWY
- 100 g wędzonego łososia
- 1 mała cebula
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj, łososia pokrój na niewielkie kawałki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj majonez i jogurt. Faszeruj jajka, na końcu posyp pieprzem.
Farsz AWOKADOWY
- 4 jajka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól morska, pieprz
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić miąższ w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Wymieszać wszystko z ugotowanymi żółtkami jaj, majonezem, jogurtem, przyprawami i posiekanym szczypiorkiem. Farsz nakładaj do połówek białek.
Farsz PIECZARKOWY
- 4 jajka
- 8 średnich pieczarek
- 1/2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Pieczarki dobrze umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie duś pod przykryciem bez dodatku tłuszczu aż do wyparowania wody (można dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę). Po wystudzeniu dodaj pokruszone żółtka i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez, przypraw do smaku. Faszeruj połówki białek, ozdób szczypiorkiem lub rzodkiewką.
Farsz POMIDOROWY
- 10 jaj
- 10 suszonych pomidorów
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
Jajka ugotuj na twardo, przetnij na pół i wydłub żółtka do osobnego naczynia. Dodaj do nich pokrojone w drobną kostkę suszone pomidorki, posiekany szczypiorek, majonez oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszaj i faszeruj połówki jajek.
Farsz SZPINAKOWY
- 5 jajek
- duża garść świeżych liści szpinaku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oleju
- 1 płaska łyżka majonezu
- pieprz
Super.
Oto kilka moich pomysłów
super przepis na Wielkanoc
polecam jaja faszerowane pieczarkami
pozdrawiam!
zrobimy na pewno!
polecamy domowy zakawas na żurek
Fajna inspiracja:)
u mnie też już dużo przepisów na Święta 🙂
Super
Przepyszne pomysły na święta. Pozdrawiam.
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi,raz chudłam szybko raz wolno.Jak szybko się odchudzałam to waga potem mi szybko wracała.Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ja to w końcu zrozumiałam, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
Dobre napsany clanek.
…moc diky:)
Faszerowane jajka to idealny pomysł na pełnowartościowy posiłek. I to nie tylko na czas świąt. A co do farszu to mamy tu duże pole do popisu. Wystarczy zajrzeć na popularne portale kulinarne…
Zdecydowanie skorzystam i zrobię na Wielkanoc!
Lubię faszerowane jajka. Ciekawe jak smakuje farsz ze szpinaku… muszę kiedyś spróbować.
Pozdrawiam