burgery roślinne z serem halloumi

Kotlety cukiniowo-jaglane

Roślinne odpowiedniki mięsnych potraw stają się coraz bardziej popularne. Domowe burgery wegetariańskie w towarzystwie sera halloumi polecają się na obiad.

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 2 średnie cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + pół szklanki do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 100 g sera halloumi
  • bułka tarta do obtoczenia (można pominąć)

Kaszę ugotować w wodzie, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć (najlepiej przy pomocy gazy). Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju. Można też upiec w piekarniku lub usmażyć bez dodatku tłuszczu, co ograniczy kaloryczność burgerów. Podawać ze świeżą surówką i plastrami grillowanego sera.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 175,9 kcal
  • białko – 5,89 g
  • tłuszcze – 9,52 g
  • węglowodany – 17,44 g
5 5 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments