Roślinne odpowiedniki mięsnych potraw stają się coraz bardziej popularne. Domowe burgery wegetariańskie w towarzystwie sera halloumi polecają się na obiad.
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 2 średnie cukinie
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego + pół szklanki do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka
- 100 g sera halloumi
- bułka tarta do obtoczenia (można pominąć)
Kaszę ugotować w wodzie, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć (najlepiej przy pomocy gazy). Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju. Można też upiec w piekarniku lub usmażyć bez dodatku tłuszczu, co ograniczy kaloryczność burgerów. Podawać ze świeżą surówką i plastrami grillowanego sera.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 175,9 kcal
- białko – 5,89 g
- tłuszcze – 9,52 g
- węglowodany – 17,44 g