09.02 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Tak zacne święto należy uczcić! Ponieważ przypada ono tylko raz do roku, warto pokusić się na coś oryginalnego. Delikatna pizza na brokułowym spodzie z boczkiem, mozzarellą i warzywami poleca się na tą okazję.
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej
- 1 duża cebula
- 70 g pokrojonych pieczarek
- 6 cienkich plasterków boczku
- 1 kulka Zottarelli light
- garść roszponki lub innej sałaty
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia
Brokuła umieść w misie blendera i zmiksuj. Następnie wymieszaj z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Podpiecz w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 °C. W międzyczasie zeszklij posiekaną cebulę na łyżeczce oliwy i podduś pieczarki, pokrój pomidorki w paseczki i podsmaż boczek. Przygotowane składniki ułóż na pizzy, dodaj porwaną mozzarellę i piecz przez ok. 20 minut. Gotową pizzę posyp roszponką i polej łyżeczką oliwy.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 83,2 kcal
- białko – 5,6 g
- tłuszcze – 5,2 g
- węglowodany – 4,9 g
Wow! Na pewno spróbuję ❤
Cieszę się 🙂
No taka pizzę to z chęcią bym zajadał 🙂 Jadłem już kiedyś kalafiorową, ale brokułowej jeszcze nie 🙂
Ja za to jeszcze nie jadłam kalafiorowej i też chętnie spróbuję 🙂
Kiedyś postaram się wrzucić przepis na bloga 🙂
Super, będę czekać!
Brokul ugotowany czy surowy?
Surowy!