Lato w pełni. W ciepłe dni szukamy ochłodzenia i najczęściej sięgamy po lody. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia… Warto więc przygotować lody samodzielnie w domu, wykorzystać rodzime owoce sezonowe i nie mieć wyrzutów sumienia podczas jedzenia takiego deseru 🙂
Lody twarogowo-borówkowe
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 1 opakowanie jogurtu greckiego light (220 g)
- 1 łyżeczka miodu
- 300 g borówek lub innych owoców sezonowych
Umyte borówki zamróź. Następnie razem z resztą składników zblenduj na gładki krem. Spożywaj od razu lub włóż do zamrażalnika na około 2 – 3 godziny.
Lody truskawkowo-bananowe z wiórkami kokosowymi
- 2 banany
- 2 szklanki truskawek lub innych owoców sezonowych
- 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego (220 g)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Owoce zamróź. Następnie zblenduj na gładki krem z pozostałymi składnikami i włóż do zamrażalnika na 2 – 3 godziny lub spożyj od razu.
Lody bananowo-orzechowe z czekoladą
- 2 banany
- 1 szklanka orzechów włoskich lub innych ulubionych
- 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego (220 g)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Banany zamróź. Następnie zblenduj z orzechami i jogurtem. Na końcu wymieszaj z pokrojoną na drobne kawałki czekoladą. Zamrażaj przez 2 – 3 godziny lub zjedz od razu po przygotowaniu.
Lody brzoskwiniowe z orzechami
- 3 brzoskwinie/morele/nektarynki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 opakowanie jogurtu greckiego lekkiego (220 g)
- garść ulubionych orzechów
Brzoskwinie pokrój na kawałki, usuń pestkę, zamróź. Następnie zmiksuj z jogurtem i miodem. Powstałą masę włóż do zamrażalnika na 2 godziny lub zjedz od razu po przygoowaniu. Podawaj pospane posiekanymi orzechami.
Lody pistacjowe
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 – 3 banany
- 1 szklanka pistacji
- kilka ziarenek wanilii
Mleko kokosowe umieść na noc w lodówce. Banany pokrój i zamróź. Zblenduj pistacje na mąkę, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładki krem. Zjedz od razu po przygotowaniu lub włóż do zamrażalnika na 2 – 3 godziny (należy przemieszać co godzinę, by pozbyć się grudek lodu). Podawaj posypane pokruszonymi pistacjami.
Lody ananasowo-kokosowe
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 ananasa
- 1 banan
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Mleko kokosowe włóż na noc do lodówki. Pokrojone banany i ananasa zamróź. Następnie zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Zjedz od razu lub włóż do zamrażalnika na 2 – 3 godziny (mieszając co godzinę).
Smacznego!
Mniam, aż mi zrobiłaś smaka… A połączenia ananasa i kokosa – bezbłędne 🙂 Chyba będę tu częściej zaglądać 🙂 Pozdrawiam!
Zapraszam 🙂
Omnomnomnom!
Zamiast brzoskwini dodałam śliwki, wyszło smacznie 🙂
Lody zawsze spoko 😉
Zjadłoby się…