W sadzie mnóstwo dojrzałych jabłek, ule pełne świeżutkiego miodu, gałęzie leszczyny ugięte od nadmiaru orzechów laskowych… nie pozostaje nic innego tylko zebrać owoce lata i kulinarnie je wykorzystać. Poniżej przepis na pyszną tartę owsianą.
Składniki:
- 250 g mąki ze zmielonych płatków owsianych
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- 130 g orzechów laskowych
Z mąki owsianej, proszku do pieczenia, jajka i jogurtu naturalnego zagnieć ciasto, włóż na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie obierz jabłka i pokrój na talarki, wymieszaj z miodem i cynamonem. Orzechy laskowe posiekaj na drobne kawałki. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy na tartę wysmarowanej lekko olejem i posypanej płatkami owsianymi. Wyłóż jabłka, posyp orzechami. Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 192,3 kcal
- białko – 6,2 g
- tłuszcze – 8,8 g
- węglowodany – 25,7 g
Są orzechy, miód, jabłka, jogurt… prawie jak musli śniadaniowe 😉
Coś w tym jest 🙂
Ja bardzo lubię jabłko a Wy 🙂 ?
My też 🙂
Smaki dzieciństwa 🙂
Bezglutenowe ciasto! Muszę wypróbować!
Smak tkwi w prostocie <3 no i fajnie, że z naszych polskich składników!