Zanim pokrzywa zacznie kwitnąć można zerwać jej listki i wykorzystać ich lecznicze właściwości podczas przygotowywania wiosennych posiłków. Urozmaicą one m.in. kanapki, dania z makaronem, koktajle i zupy.
KREM Z POKRZYWY
- 1 kg ziemniaków
- 3 – 5 garści liści pokrzywy
- 1 cebula
- 3 cm pora
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 łyżka oleju
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
- jogurt naturalny lub jajko do podania
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju wraz z posiekanym porem. Po lekkim zarumienieniu wrzuć pokrojone w kostkę jarzyny, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj przez około 20 minut, aż do zmiękczenia warzyw. Po tym czasie wrzuć umyte, sparzone i posiekane listki pokrzywy i gotuj przez 5 minut. Wyjmij ziele angielskie, liść laurowy i zmiksuj zupę na krem. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego lub ugotowanym jajkiem.
ZIELONE KLUSKI LENIWE
- 1 szklanka liści pokrzywy
- 1 jajko
- 150 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Liście pokrzywy umyj, sparz i zmiksuj razem z jajkiem i twarogiem. Dodaj mąki, zagnieć ciasto i uformuj wąski wałeczek. Pokrój jak kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie.
PESTO Z POKRZYWY
- 1 – 2 garści liści pokrzywy
- 3 łyżki posiekanych orzeszków, np. pinii, nerkowców, włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
Liście pokrzywy umyj i sparz. Wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj na gładką masę w misie blendera. Dopraw do smaku. Gotowe pesto pasuje najbardziej do ryb i makaronów.
HUMMUS
- garść świeżych liści pokrzywy
- 240 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- ok. 60 ml lodowatej wody
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Ciecierzycę dokładnie odcedź i opłucz. Pokrzywę umyj i sparz. Następnie umieść je w misie blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładką masę. Dolewaj powoli lodowatą wodę i dokładnie wymieszaj. Powstały hummus przełóż do miski, polej z wierzchu oliwą i posyp przyprawami (np. czarny i czerwony pieprz, czosnek niedźwiedzi). Idealnie sprawdzi się do pieczywa, warzyw oraz mięsa.
OMLET Z LIŚĆMI POKRZYWY
- 3 garści liści pokrzywy
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 1 oleju rzepakowego/oliwy/masła
Świeże liście pokrzywy umyj i sparz wrzątkiem. Cebulę pokrój na drobną kostkę i zeszklij na oleju. W między czasie ubij jajka na puszystą masę, dodaj mąkę, sól, pieprz i wymieszaj z pokrzywą. Powstałą masę wylej na patelnię, smaż pod przykryciem przez kilka minut i przerzuć na drugą stronę, by omlet był odpowiednio ścięty z obydwu stron.
KOKTAJL Z POKRZYWĄ
- garść liści pokrzywy
- szklanka truskawek
- kubek jogurtu naturalnego skyr
- 1 łyżka nasion lnu/chia
- 1 łyżka płatków owsianych
Liście pokrzywy umyj i sparz. Owoce pokrój na mniejsze cząstki. Przygotowane składniki wrzuć do misy blendera i dokładnie zmiksuj.
Smacznego!
Brzmi całkiem apetycznie. Nawet nie wiedziałam, że z pokrzywy można tyle wyczarować:)