Grillowanie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków, ale czy słyszał ktoś o letniej imprezie plenerowej spędzonej na gotowaniu na parze ze znajomymi? No właśnie… W jaki sposób grillować i jakie wybierać produkty, by nasz organizm na tym zbytnio nie ucierpiał?
Dietetyczne grillowanie – co zrobić, by grillowanie było zdrowsze?
- w miarę możliwości wybierać grille elektryczne lub gazowe zamiast tradycyjnych – można z nich korzystać w zamkniętych pomieszczeniach, nie ma dymu oraz spalonego tłuszczu obfitego w niebezpieczne dla organizmu związki,
- w przypadku wykorzystania grilla węglowego używać węgla drzewnego lub drewna liściastego, unikać szyszek, gałęzi i drewna iglastego – ich dym zawiera wiele niezdrowych substancji,
- przed każdym grillowaniem należy dokładnie wyczyścić ruszt – pozostałe na nim resztki tłuszczu mogą być źródłem wielu toksycznych i szkodliwych dla zdrowia substancji,
- warto poświęcić więcej czasu na rozpalanie grilla i nie używać gotowych rozpałek, malowanego lub lakierowanego drewna, kolorowych gazet, kartonów, nafty czy ropy – ich spalanie powoduje wytwarzanie sporej ilości sadzy i toksyn oraz niekorzystnie wpływa na nasz organizm,
- stosować tacki lub folię aluminiową lub stalową – zmniejszą ryzyko skapywania tłuszczu na rozżarzone węgle, który spalając się wytwarza rakotwórcze związki przenikające wraz z dymem do żywności,
- nie dodawać tłuszczu podczas grillowania,
- grillować nad żarzącymi się węglami, unikać kontaktu żywności z płomieniem,
- nie przypalać jedzenia, kontrolować czas grillowania i stopień wysmażenia – w zwęglonych produktach znajdują się szkodliwe dla zdrowia substancje,
- nie grillować mrożonego mięsa – jego powierzchnia ulegnie spaleniu, a w środku w dalszym ciągu będzie surowe,
- wybierać produkty świeże zamiast dań gotowych,
- przygotować własne marynaty na bazie oliwy, miodu, musztardy, czosnku, ulubionych ziół i przypraw – nadadzą aromat i kruchość mięsu, skrócą czas pieczenia, zmniejszą ilość kapiącego tłuszczu i szkodliwych substancji w powstającym dymie,
- surowe produkty mięsne przechowywać w niskiej temperaturze, np. lodówkach turystycznych,
- grillowane produkty trzymać z dala od surowego mięsa i ryb, używać osobnych sztućców,
- na ruszt wrzucać nie tylko kiełbasę, kaszankę i karkówkę – indyk, kurczak, ryby, owoce morza, warzywa i owoce smakują równie dobrze i są o wiele zdrowszym wyborem,
- mięso i ryby podawać ze świeżymi sałatkami, ziołami i/lub lekkimi sosami na bazie jogurtu naturalnego zamiast majonezu.
Dietetyczne grillowanie – co wrzucić na ruszt?
Grillowane SZASZŁYKI Z KURCZAKA z pomidorami i dipem śmietankowym
- pierś z kurczaka
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka suszonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- bazylia, pieprz
- serek śmietankowy (np. Bieluch)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Mięso umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Następnie zmieszaj w misce z olejem, posiekanym czosnkiem, bazylią i pieprzem, odstaw do lodówki na godzinę. Patyczki namocz w wodzie, by mięso nie przywierało. Nabijaj kawałki kurczaka na przemian z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi i cebulą pokrojoną w ósemki. Grilluj na tacce ze wszystkich stron. Podawaj z dipem śmietankowym (serek zmieszaj ze szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem oraz pieprzem), pieczonym chlebem/ziemniakiem/warzywami.
GRILLOWANE WARZYWA z sosem czosnkowym
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 2 cukinie lub bakłażany
- 2 selery
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Warzywa pokrój w słupki, polej olejem wymieszanym z ziołami. Grilluj na tacce lub folii aluminiowej. Podawaj z grillowanym pieczywem i sosem czosnkowym (wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu) lub jako dodatek do dań mięsnych.
Grillowany FILET Z ŁOSOSIA w salsie z mango
- filet z łososia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz, bazylia
- 1/2 mango (120 g)
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 duży pomidor
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pęczek świeżej kolendry i mięty
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
Łososia natrzyj pieprzem i olejem, grilluj na tacce po obu stronach. Podawaj z brązowym ryżem/kaszą kuskus i salsą z mango (zmieszaj cebulę pokrojoną w piórka, mango pokrojone w kostkę, starty imbir, sok z cytryny, posiekaną miętę i kolendrę, olej oraz pieprz).
Grillowane SZASZŁYKI Z INDYKA I WARZYW z sosem tzatziki
- filet z indyka
- papryka czerwona
- cukinia lub bakłażan
- cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz, sól, papryka słodka
- jogurt grecki lekki
- 1 ogórek zielony
- 3 ząbki czosnku
Mięso umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Następnie wymieszaj olej, sok z cytryny oraz przyprawy. Obtocz kurczaka w marynacie i odstaw na 15 minut do lodówki. W tym czasie umyj i pokrój warzywa i namocz patyczki, by nie przyklejały się do mięsa. Nabijaj kurczaka na przemian z warzywami wg uznania i grilluj na tacce. Podawaj z sosem tzatziki (jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym na grubych oczkach ogórkiem), pieczonym ziemniakiem/pieczywem pełnoziarnistym i sałatką ze świeżych warzyw.
Grillowane SZASZŁYKI Z KREWETKAMI i cukinią
- 10 sporych krewetek
- 2 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Krewetki oczyść, obgotuj i osusz. Następnie natrzyj marynatą z czosnku, pietruszki, soli, pieprzu i oleju, odstaw na 15 minut. W tym czasie umyj cukinię i pokrój wzdłuż na bardzo cienkie plasterki tak, by można było je zwinąć. Posyp solą, pieprzem i polej olejem. Krewetki zawijaj w plasterki cukinii i nabijaj na wcześniej namoczone patyczki. Grilluj na tacce około 6 minut z każdej strony. Podawaj z grillowanym pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
Grillowany FILET DROBIOWY w bazyliowym pesto
- filet z kurczaka lub indyka
- garść świeżych listków bazylii
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1-2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Filet umyj i osusz. Pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Następnie natrzyj mięso pieprzem i posmaruj pesto, odłóż na godzinę do lodówki. Grilluj na tacce lub w folii z obu stron przez około 3 minuty. Podawaj z pieczonym ziemniakiem/warzywami i sałatką ze świeżych warzyw.
Grillowany PSTRĄG POMIDOROWY z cebulką
- 2 sztuki pstrąga lub innej ryby
- 4 średnie pomidory
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- sól, pieprz
Pstrągi oczyść, umyj i osusz. Następnie natnij je w poprzek w 3 miejscach po obu stronach, nasmaruj olejem, skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ułóż ryby na folii aluminiowej, przykryj pokrojonymi w plasterki pomidorami, cebulą i posiekaną kolendrą. Całość zawiń i grilluj. Podawaj z grillowanymi warzywami lub pieczywem.
Smacznego!
Źródła:
Kopczyńska K., 2017. Jak grillować, by nie zaszkodzić zdrowiu? NCZE [dostęp on-line: 28.04.2018]
Mariani M., Rama M., 2016. Grillowanie dla bystrzaków. Wyd. Septem
Scientific Opinion of the Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids and Food Contact Materials (AFC) – Safety of aluminium from dietary intake, The EFSA Journal; 2008. 754, 1-34
Same przydatne rady i swietne przepisy ! Wesolej i smacznej majowki, zyczymy ! 🙂
Szkoda, że sezon się już kończy…