Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Sezon na cukinię służy eksperymentom kulinarnym. Miało być leczo, a wyszedł wegetariański pasztet. To się nazywa magia...

Składniki:

  • 1,5 kg wydrążonej cukinii
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1-3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na co najmniej godzinę. W międzyczasie przepłukać kaszę na sicie, posiekać cebulę i natkę pietruszki i zetrzeć na tarce marchew. Cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, wymieszać z przygotowanymi składnikami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i przyprawami. Przełożyć do keksówki. Piec w temp. 180 ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 47,6 kcal
  • białko – 2,6 g
  • tłuszcze – 0,9 g
  • węglowodany – 8,1 g

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MiraSmaczna DietaAniaKrysia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Krysia
Gość
Krysia

Pasztet jest pyszny. 👍 Dziękuję za przepis🙂. Polecam

Ania
Gość
Ania

Kasze jaglana tylko płuczę bez gotowania ?

Mira
Gość
Mira

Powiem szczerze, że dawno nie jadłam nic tak dobrego. W środku kasza, więc nawet bez chleba smakuje obłędnie <3