Sezon na cukinię służy eksperymentom kulinarnym. Miało być leczo, a wyszedł wegetariański pasztet. To się nazywa magia...
Składniki:
- 1,5 kg wydrążonej cukinii
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- 1-3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na co najmniej godzinę. W międzyczasie przepłukać kaszę na sicie, posiekać cebulę i natkę pietruszki i zetrzeć na tarce marchew. Cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, wymieszać z przygotowanymi składnikami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i przyprawami. Przełożyć do keksówki. Piec w temp. 180 ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 47,6 kcal
- białko – 2,6 g
- tłuszcze – 0,9 g
- węglowodany – 8,1 g
Pasztet jest pyszny. 👍 Dziękuję za przepis🙂. Polecam
Bardzo proszę! 🙂
Kasze jaglana tylko płuczę bez gotowania ?
Tak, podczas pieczenia się “ugotuje” 😉
Potwierdzam!
Powiem szczerze, że dawno nie jadłam nic tak dobrego. W środku kasza, więc nawet bez chleba smakuje obłędnie <3