Suszone pomidory

Jako wielka fanka suszonych pomidorów postanowiłam w tym roku dość znacznie zapełnić nimi spiżarnię…

Składniki:

  • 8 -10 podłużnych pomidorów
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Pomidory przekrój na pół i usuń miąższ. Ułóż na blaszce do pieczenia, posyp delikatnie solą i susz w piekarniku przez 4 – 5 godzin w temperaturze 100 ºC (termoobieg lub góra-dół). Olej mocno podgrzej (nie zagotowuj!), wymieszaj z octem i ziołami (można dodać również czosnek). Pomidorki ułóż w wyparzonych słoikach, zalej mieszanką olejową i szczelnie zakręć. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

Smacznego!

LOGO
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mira
Mira
5 lat temu

Uwielbiam <3