Jako wielka fanka suszonych pomidorów postanowiłam w tym roku dość znacznie zapełnić nimi spiżarnię…
Składniki:
- 8 -10 podłużnych pomidorów
- 400 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
Pomidory przekrój na pół i usuń miąższ. Ułóż na blaszce do pieczenia, posyp delikatnie solą i susz w piekarniku przez 4 – 5 godzin w temperaturze 100 ºC (termoobieg lub góra-dół). Olej mocno podgrzej (nie zagotowuj!), wymieszaj z octem i ziołami (można dodać również czosnek). Pomidorki ułóż w wyparzonych słoikach, zalej mieszanką olejową i szczelnie zakręć. Przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam <3