Nadszedł czas na kolejną porcję zakorzenionych w naszej świadomości informacji dotyczących odżywiania. Czy wszystkie są zgodne z aktualnym stanem wiedzy? Nie powinno się jeść owoców po południu Owoce są źródłem cennych dla zdrowia witamin, składnikówContinue reading
Tag: buraki
Polskie superfoods, czyli warzywa i owoce obecne w naszym ogródku
Jagody goji, nasiona chia, chlorella, spirulina… – to tylko niektóre z produktów noszących miano superfoods. Ich nazwy brzmią egzotycznie, reklamy pojawiają się praktycznie na każdym kroku, a ceny znacznie odciskają się na naszym domowym budżecie.Continue reading
ZDROWE CHIPSY – zrób to sam!
Chipsy dostępne na rynku spożywczym nie należą do najzdrowszych przekąsek. Są źródłem wielu konserwantów i innych ulepszaczy oraz tłuszczów “trans”, które zwiększają ryzyko powstawania chorób układu krążenia, nowotworów, niepłodności, otyłości, itp. Co ciekawe, tłuszcz stanowiContinue reading
BURAK i jego niezwykłe właściwości
Burak czerwony to kopalnia wielu cennych składników ukrytych w jednym warzywie. Dzięki swemu niezwykłemu składowi wykazuje szereg pozytywnych właściwości dla organizmu. Warto spożywać go w postaci surowej, najlepiej jako sok zmiksowany z innymi warzywami i/lubContinue reading
Sałatki wiosenne
Wiosna… z ziemi zaczynają wyrastać nowalijki… Całą zimę czekaliśmy na świeże warzywa i wreszcie będziemy mogli je codziennie spożywać. Nie oszczędzajmy więc na błonniku, minerałach i witaminach w nich zawartych, niech ogranie nas “sałatkowe love”Continue reading
Strączkowe BURGERY
Nasiona roślin strączkowych są dobrym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Ponadto zawierają węglowodany, tłuszcze, błonnik, składniki mineralne (Ca, K, Fe) oraz witaminy z grupy B. Poniżej czeka na Was kilka przepisów na pyszne iContinue reading
Kanapkowe smarowidła
Wielu z nas zastanawia się, co można zrobić do kanapek, żeby nie jeść w kółko serów i wędliny… Oto kilka inspiracji, które – mam nadzieję – przypadną Wam do gustu i zagoszczą w codziennym menu.Continue reading
Krem z PIECZONYCH WARZYW
Dzięki pieczonym warzywom zwykła zupa jarzynowa zyskuje nowy smak i idealnie wpasowuje się w zimową aurę… Rozgrzewa, syci i odżywia. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 małe selery 2 średnie pietruszki 3 średnie marchewkiContinue reading
KREM BURACZKOWY z jabłkiem i imbirem
Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem. Sprawdzi się w szczególności w sezonie jesienno-zimowym. Składniki: 0,5 kg buraków 1/2 l bulionu warzywnego (wywar z włoszczyzny z dodatkiem listka laurowego, kilku ziaren ziela angielskiego, pieprzu i soli)Continue reading