Razowa tarta z warzywami i kurczakiem, to doskonałe źródło błonnika, pełnowartościowego białka oraz witamin i składników mineralnych. Taka mieszanka składników sprawia, że danie to charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi, a dodatkowo jest bardzo smaczne i sycące.
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1 jajko
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- sól
Nadzienie:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 pora
- 1/2 brokuła
- 2 marchewki
- 1 łyżka oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz, sól
Z przygotowanych składników zagnieć ciasto i włóż na pół godziny do lodówki.* W tym czasie pokrój pierś oraz warzywa. Na rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka, dodaj warzywa, podduś wszystko przez 10 minut. Następnie przełóż nadzienie na rozwałkowane ciasto znajdujące się w formie. Jogurt, jajka, posiekany czosnek oraz przyprawy wymieszaj w niewielkim naczyniu i rozlej równomiernie na tartę. Piecz w temp. 180°C przez około 25 minut.
*jeśli masz „rękę do zakalców”, to podpiecz ciasto wcześniej w temp. 200°C przez około 10 min i po przestudzeniu nakładaj farsz
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 117,4 kcal
- białko – 7,4 g
- tłuszcze – 3,7 g
- węglowodany – 16,7 g
jak smakuje w połowie tak, jak wygląda to z pewnością jest zarąbista 😉
Zachęcam do spróbowania 🙂
Pycha:) Zjadła bym
Wyszło naprawdę smacznie ^.^
Smacznie i zdrowo!
Omnomnomnomnomnomnnom 😀
Kolacja Idealna.
Pozdrawiam
Bardzo fajna propozycja 🙂
Super przepis i fajnie, że z rozpiską składników odżwyczych <3