Krem dyniowy z pestkami dyni

Zupa krem z dyni z natką pietruszki – obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Rozgrzeje nawet największych zmarzluchów.

Składniki:

  • 500 kg obranej i wydrążonej dyni
  • 2 duże cebule
  • 2 ziemniaki
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, kurkuma, curry, słodka papryka
  • garść pestek dyni

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, pietruszkę posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać ziemniaki, zalać wodą i gotować przez około 10-15 minut. Po tym czasie dodać natkę pietruszki oraz dynię i gotować do miękkości warzyw. Całość zmiksować na gładki krem (można rozcieńczyć wodą), zagotować i doprawić do smaku. Podawać z uprażonymi na suchej patelni teflonowej pestkami dyni.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 49,9 kcal
  • białko – 1,7 g
  • tłuszcze – 2,3 g
  • węglowodany – 7,2 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
5 lat temu

Bardzo prosta zupa i powiem szczerze, że przyprawy dają mega efekt smakowy. Nie wpadłabym na to, żeby dodać szczyptę curry, kurkumy i słodkiej papryki.

Mira
Mira
4 lat temu

Zupa z dyni zawsze wydawała mi się mdła… Ale przyprawy i natka robią tutaj mega robotę 😀