Nie ma to jak zapach, smak i chrupiąca skórka świeżo upieczonego chleba...
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 1850 (można użyć też orkiszowej, żytniej lub gotowej mieszanki mąk do wypieku chleba)
- 250 – 300 ml wody o temp. pokojowej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Z drożdży, łyżki mąki, szczypty soli i 50 ml letniej wody zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut. Po tym czasie dolać resztę wody. Do miski wsypać mąkę, sól, wodę z drożdżami i wyrobić ciasto ręcznie lub w maszynie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny (można na całą noc), przełożyć do keksówki i piec przez 45 minut w 220 ºC . Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 kromki (30 g):
- wartość energetyczna – 63,3 kcal
- białko – 2,5 g
- tłuszcze – 0,4 g
- węglowodany – 11,6 g