Drożdżowe serducha

Jako alternatywę dla pączków w Tłusty Czwartek proponuję drożdżówki z marmoladą. Nie są takie tłuste i dostarczą mniej kalorii do organizmu. Ponadto, ze względu na swój kształt, wspaniale sprawdzą się na Walentynki.

2016-02-13 01.16.08st

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g oleju
  • marmolada domowej roboty (500 g mrożonych malin lub truskawek gotować na małym ogniu, mieszając aż do odparowania wody)

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i wsypać do niego pokruszone drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać jajko i wyrabiać ciasto dodając pod koniec olej. Kiedy zacznie odrywać się od ręki, uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie lekko wyrobić, rozwałkować i podzielić na równe części. Każdą część posmarować marmoladą, formować ulubiony kształt ciasteczek i odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem lub roztrzepanym białkiem jaja, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 15 – 20 minut.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 253,2 kcal
  • białko – 7,4 g
  • tłuszcze – 6,5 g
  • węglowodany – 46,8 g
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
~Grzeeś
3 lat temu

Ooo przepis na Niedzielę 😉 Akurat w porę ;P

~mlodakk
3 lat temu

Wspaniale wyglądają:)

~Kasia Dudziak
3 lat temu

Super przepis, chętnie wypróbuje dla dzieci głównie. Moje dwie córy uwielbiają takie łakocie
Dziękuję