Jako alternatywę dla pączków w Tłusty Czwartek proponuję drożdżówki z marmoladą. Nie są takie tłuste i dostarczą mniej kalorii do organizmu. Ponadto, ze względu na swój kształt, wspaniale sprawdzą się na Walentynki.
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 30 g oleju
- marmolada domowej roboty (500 g mrożonych malin lub truskawek gotować na małym ogniu, mieszając aż do odparowania wody)
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie i wsypać do niego pokruszone drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać jajko i wyrabiać ciasto dodając pod koniec olej. Kiedy zacznie odrywać się od ręki, uformować kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie lekko wyrobić, rozwałkować i podzielić na równe części. Każdą część posmarować marmoladą, formować ulubiony kształt ciasteczek i odłożyć do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem lub roztrzepanym białkiem jaja, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 15 – 20 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 253,2 kcal
- białko – 7,4 g
- tłuszcze – 6,5 g
- węglowodany – 46,8 g
Ooo przepis na Niedzielę 😉 Akurat w porę ;P
Wspaniale wyglądają:)
Super przepis, chętnie wypróbuje dla dzieci głównie. Moje dwie córy uwielbiają takie łakocie
Dziękuję