Spożywanie warzyw i owoców sezonowych to jedna z czynności wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Od czasu do czasu jednak każdy z nas potrzebuje zjeść “coś słodkiego”. Jesienią idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie deseru dyniowo – śliwkowego i połączenie przyjemnego z pożytecznym.
Składniki na około 30 babeczek:
- 300 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek płynnego miodu
- 200 g pure z dyni
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- 100 g oleju rzepakowego
- skórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
- śliwki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i zmiksuj z pure z dyni z mlekiem, miodem, olejem i skórką z pomarańczy. Następnie dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. Foremki na muffinki napełniaj ciastem do 3/4 objętości i układaj śliwki pokrojone na mniejsza kawałki. Babeczki piecz w temperaturze 180 °C przez około 25 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 197,8 kcal
- białko – 3,9 g
- tłuszcze – 9,4 g
- węglowodany – 26,5 g
Idealny przepis na jesienne wieczory 🙂 proste składniki i krótki czas przygotowania zawsze mnie zachęcają do zrobienia czegoś dobrego 😀 Pozdrawiam cieplutko! 🙂
A ja zrobię na Wielkanoc, a co!
Pozdrawiam
Do koszyczką będą w sam raz 😉 Pozdrawiam
Obłędny smak i fajna wilgotność ciasta:)
Bardzo fajne połączenie!