Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy mają więcej zalet niż mogłoby się wydawać. Odżywiają, nawadniają i rozgrzewają. Są pożywne i sycące… To tylko kilka powodów, dla których warto je włączyć do swojego menu.

parsley-791806_960_720

1. Codzienna porcja warzyw – podstawą aktualnej piramidy żywieniowej, obok aktywności fizycznej i owoców, są warzywa. Warto skorzystać z faktu, że są one podstawowym składnikiem zup i włączyć je do codziennego jadłospisu. Zupy krem są idealną opcją na przemycenie warzyw, które nie cieszą się sympatią naszych pociech lub dla osób mających problemy z gryzieniem.

2. Dobre źródło płynów – w ciągu dnia powinniśmy wypić średnio 2 litry płynów (dokładna ilość zależna jest od płci, wieku, stylu życia, stanu fizjologicznego, itp.). Nie oznacza to jednak, że musimy wypić taką ilość czystej wody. Pamiętajmy, że pokarmy zawierają również w swoim składzie wodę, a jednym z jej lepszych źródeł jest właśnie zupa.

3. Bogactwo składników odżywczych i błonnika – oczywiście, że surowe warzywa zawierają dużo więcej witamin niż gotowane, ale do wywaru przechodzi wiele cennych substancji. Odpowiednio przygotowana zupa będzie źródłem białka, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych, kwasów organicznych, witamin i przeciwutleniaczy. Należy uważać, by nie rozgotować tego dania. W przeciwnym wypadku straci wiele cennych witamin, zwłaszcza C oraz z grupy B. Dodatek mięsny wzbogaci zupę w pełnowartościowe białko, a także stworzy warunki do lepszego przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, K.  Można wykorzystać również jajko, a także nasiona roślin strączkowych, które są doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Produkt zbożowy dostarczy węglowodanów złożonych oraz błonnika. Warto podawać zupy z dodatkiem zieleniny lub kiełków, które zwiększą ich wartość odżywczą.

4. Niskokaloryczny posiłek – zupa na bazie wody z dodatkiem warzyw i przypraw nie przysporzy nikomu dodatkowych kilogramów. Kaloryczność może podnieść baza, np. tłuste gatunki mięs i dodatki, np. śmietana, masło. Warto spożywać zupy na wywarze roślinnym lub z dodatkiem drobiu bez skóry, z olejem roślinnym zamiast masła, z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, zabielane jogurtem naturalnym lub mlekiem.

5. Rozgrzewające właściwości – zupa potrafi rozgrzać od środka przemarznięty organizm i dodać energii na długi czas.  Jeśli w wywarze znajdzie się wiele rodzajów warzyw, cebula, czosnek lub imbir, to dodatkowo wzmocni się nasz układ odpornościowy.

6. Szybkie i niedrogie danie – faktem jest, że zupę można ugotować nawet w 15 minut. Jeśli nie mamy pod ręką świeżych warzyw, możemy użyć mrożonki, która także zawiera cenne składniki, dodać produkt zbożowy, chude mięso, przyprawy i gotowe. Składniki na zupę zazwyczaj nie są drogie. No chyba, że zechcemy dodać łososia lub wołowinę.

 

LOGO

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
~kasia
7 lat temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji, Twój blog mi bardzo pomógł!

~Rondel
7 lat temu
Reply to  ~kasia

bardzo lubimy zupy

~Ania
7 lat temu
Reply to  ~Rondel

nie lubię zup ale cenię i polecam zdrowe odżywianie

~Moje Kuchenne Rewelacje - blog dietetyczno-kulinarny
Reply to  ~Ania

Też polecam zupy!

~DomowySmakJedzenia.pl
Reply to  ~Rondel

Zupy są bardzo zdrowe 🙂 ja polecam sycącą zupę gyros 🙂

~loli
~loli
7 lat temu
Reply to  ~kasia

zadna dieta nie zadziala, jesli myslenia nie zmienimy. spoko wpis

~henia
7 lat temu
Reply to  ~kasia

Na jesienną pogodę smaczna zupa

~Obżarciuch
7 lat temu

w tym okresie ciepła zupka jest świetna

pozdrawiam!

~Obis
7 lat temu

Ja do każdego obiadu robię zupę. Działa wspaniale na układ trawienny. Brak zupy to pewne kłopoty z wrzodami.

~zagadki matematyczne

Ciekawy wpis

~bułka z chlebem
7 lat temu

Uwielbiam zupy, dzisiaj zupa neapolitańska

~tss
~tss
7 lat temu

Kwaśnicę na wedzonych żeberkach polecam. Rozgrzewająca.

~m.,k
~m.,k
7 lat temu

“Szybkie i niedrogie danie – faktem jest, że zupę można ugotować nawet w 15 minut. Jeśli nie mamy pod ręką świeżych warzyw, możemy użyć mrożonki, która także zawiera cenne składniki, dodać produkt zbożowy, chude mięso,…”
No tak, bo z samych warzyw nie da się zupy ugotować, padlina to podstawa dla tych, którzy tego nie potrafią…

~Kasia Dudziak
7 lat temu

U mnie zupy to podstawa. Dziewczyny trochę marudzą bo nie za bardzo warzywa lubią ale… Nie ma zmiłuj. Wolimy jednak zupy niż mięsa, zdecydowanie.

~Anastazja
~Anastazja
7 lat temu

ja uwielbiam zupy, zwłaszcza kremy bosą bardzo pożywne.

Wiki
Wiki
6 lat temu

Szkoda, że ludzie często zapominają o zupach… a to przecież wygoda nawet nagotować na 2 dni 😉