Czarne porzeczki to prawdziwa kopalnia witaminy C. W 100 g zawierają jej aż 183 mg, czyli pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie w 241 %. Jeśli lubicie desery z kwaskowatym posmakiem owoców sezonowych, to chyba wiecie, co zrobić z poniższym przepisem 🙂
Składniki:
- 200 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 600 g czarnej porzeczki lub innych owoców sezonowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płynnego miodu
Mąkę, zimne masło, jogurt, miód i cynamon umieść w misce i szybko zagnieć na ciasto. Włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Czarną porzeczkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną (ogranicza wyciek soku podczas pieczenia) i wysyp na ciasto. Na końcu polej całość miodem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 158,6 kcal
- białko – 3,6 g
- tłuszcze – 5,9 g
- węglowodany – 28,8 g
Bardzo mi podszedł smak tego ciasta! Korzystam z dodatkiem różnych owoców – ostatnio śliwki wiodą prym.
Bardzo się cieszę. Ja polecam również z borówkami. Co prawda nie pora na nie teraz, ale od czego mamy mrożonki… 🙂