Tarta owsiana z porzeczkami

Czarne porzeczki to prawdziwa kopalnia witaminy C. W 100 g zawierają jej aż 183 mg, czyli pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie w 241 %. Jeśli lubicie desery z kwaskowatym posmakiem owoców sezonowych, to chyba wiecie, co zrobić z poniższym przepisem 🙂

Artykuł SD(5)

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 600 g czarnej porzeczki lub innych owoców sezonowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płynnego miodu

Mąkę, zimne masło, jogurt, miód i cynamon umieść w misce i szybko zagnieć na ciasto. Włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj i  przełóż do formy na tartę. Czarną porzeczkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną (ogranicza wyciek soku podczas pieczenia) i wysyp na ciasto. Na końcu polej całość miodem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30 minut.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 158,6 kcal
  • białko – 3,6 g
  • tłuszcze – 5,9 g
  • węglowodany – 28,8 g

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Smaczna DietaMira Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Mira
Gość
Mira

Bardzo mi podszedł smak tego ciasta! Korzystam z dodatkiem różnych owoców – ostatnio śliwki wiodą prym.

Smaczna Dieta
Admin

Bardzo się cieszę. Ja polecam również z borówkami. Co prawda nie pora na nie teraz, ale od czego mamy mrożonki… 🙂