Nie da się ukryć, że pankejki to jedno z moich ulubionych śniadań w ostatnim czasie. Tym razem nadmiar dyniowego puree sprawił, że powstały placuszki z dyni z owocami i orzechami.

Składniki:
- 3/4 szklanki puree z dyni (dynię ugotować lub upiec i zmiksować)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki dowolnego rodzaju
- 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
- szczypta imbiru i cynamonu
- do podania: owoce sezonowe, orzechy
Mokre składniki (jajko, olej, puree, maślanka, miód) wymieszać ze sobą. Następnie dodać mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Placuszki formować łyżką i smażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Podawać z sezonowymi owocami, orzechami i/lub miodem.
Smacznego!

Wartość odżywcza w 100 g (bez dodatków):
- wartość energetyczna – 148,7 kcal
- białko – 3,3 g
- tłuszcze – 3,1 g
- węglowodany – 28,3 g
Co przepis to lepszy <3 Super strona, od jakiegoś czasu zaglądam tu praktycznie codziennie.
Bardzo mi miło, zapraszam 🙂
Ja dopiero tu trafiłam i też będę tu częstym gościem 😀
Wow, wyglądają cudnie <3 DObrze, że zostało mi jeszcze trochę dyni!