Kolejna porcja “papek warzywnych” dla miłośników zup-krem. A jakie są Wasze ulubione smaki?
KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY
- 2 czerwone papryki
- 400 g pomidorów (w puszce lub świeżych)
- 1/2 selera
- 1 marchew
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- świeżo mielony pieprz
- sól morska/himalajska
Marchew, paprykę i selera obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Po tym czasie dodaj pomidory, dokładnie zblenduj i dodaj przyprawy. Podawaj z grzankami z chleba żytniego posmarowanymi roztartym czosnkiem i polanymi oliwą.
KREM Z KUKURYDZY
- 3 kolby kukurydzy (poza sezonem – kukurydza w puszce)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- sól himalajska/ morska
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta chilli
Umyj kolbę kukurydzy i obierz z ziaren. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziarna, chilli i odrobinę soli. Duś pod przykryciem przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. W między czasie podgrzej bulion, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę bulion oraz starty imbir. Następnie dodaj podduszoną kukurydzę i dokładnie zblenduj. Podawaj z pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.
KREM Z JARMUŻU
- 500 g jarmużu
- 4 cebule
- 1 jabłko
- 4 – 5 łyżek oleju
- jogurt naturalny lub maślanka (opcj.)
- sól morska/ himalajska
- świeżo zmielony pieprz
Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą i wytnij stwardniałą część łodygi. Następnie zeszklij cebulę na oleju (najlepiej od razu w garnku, w którym zamierzamy gotować zupę), dodaj przygotowany jarmuż, obrane ze skórki jabłko i zalej 2 litrami wody (lub bulionu). Po zagotowaniu dokładnie zblenduj, dopraw do smaku. Możesz dodać łyżkę jogurtu lub maślanki. Najlepiej smakuje z chrupiącym, pełnoziarnistym pieczywem.
KREM MARCHEWKOWY
- 6 sporych marchewek
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 4 łyżki oleju
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki
- sól himalajska/ morska
- świeżo zmielony pieprz
Czosnek, cebulę i imbir posiekaj w drobną kostkę. Marchew pokrój na plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, czosnek i imbir razem z przyprawami. Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę, obsmaż przez kilka minut i zalej około 1,5 l wody. W między czasie wyciśnij sok z pomarańczy. Po zagotowaniu zblenduj dokładnie zupę, dolej soku z pomarańczy, dopraw solą pieprzem. Możesz podawać z pestkami dyni, grzankami, świeżą zieleniną, łyżką maślanki lub jogurtu naturalnego.
KREM SELEROWY
- 0,5 kg selera (korzeń)
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- sól morska/ himalajska
- świeżo zmielony pieprz
Seler, ziemniaki, cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć przygotowane składniki i podsmaż przez około 5 min, by się zeszkliły. Następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości. Po zagotowaniu zblenduj, dopraw solą i pieprzem. Możesz podawać np. z grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Muszę przyznać, że zapowiada się całkiem smacznie. 🙂 Na pewno w tym tygodniu wypróbuję.
Uwielbiam zupy kremy, są bardzo pożywne i pełnowartościowe a to przecież najważniejsze. Lubię próbować nowych rzeczy, a to zapewnia mi serwis gdzie jest pełno ciekawych przepisów na zupy kremy oraz wiele innych.